Een training voor opvoeders – Handleiding voor trainers
Dit praktische boek helpt pleegouders en andere opvoeders om het gedrag van hun (pleeg)kind door een traumabril te bekijken. Dit vergroot de kans op een stabiele opvoeder-kindrelatie en verkleint de kans op een (nieuwe) uithuisplaatsing. Het boek hoort bij de training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen. Onderzoek laat zien dat de training leidt tot meer kennis, grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders.
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Die zijn op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in powerpointdia’s, casusbeschrijvingen en oefeningen. De training bestaat uit acht modules en is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie National Child Traumatic Stress Network (NCTSN). In Nederland is Zorgen voor getraumatiseerde kinderen als ‘goed onderbouwde interventie’ opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.
In deze herziene versie van het Werkboek voor deelnemers zijn de ervaringen verwerkt van professionals die de training sinds 2012 geven. Theoretische informatie wordt compacter beschreven en er is meer aandacht voor het toepassen van de theorie in de praktijk van alledag. Ook zijn verwijzingen naar bronnen waar opvoeders meer kunnen zien en lezen over de verschillende onderwerpen uit de training vernieuwd. Bij het boek hoort een website met extra digitaal materiaal.
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is vertaald en bewerkt naar de Nederlandse situatie door Leony Coppens en Carina van Kregten, beide al jaren actief in de zorg voor en behandeling van chronisch getraumatiseerde kinderen als therapeut, supervisor, docent en auteur. Naast het Werkboek voor deelnemers is er een Handleiding voor trainers.
Titel: Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders – Werkboek
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Auteur: Leony Coppens & Carina van Kregten
Traumanet is mede mogelijk gemaakt door het Agis Innovatiefonds.
Website door Studio De Zaek