Nieuwe infographics over dissociatie
Om informatie over trauma en gevolgen toegankelijker te maken, werkten we aan een 6-delige reeks van video’s en infographics.
Home » Artikelen
Om informatie over trauma en gevolgen toegankelijker te maken, werkten we aan een 6-delige reeks van video’s en infographics.
Om informatie over trauma en gevolgen toegankelijker te maken, werkten we aan een 6-delige reeks van video’s en infographics.
‘Soms vraag ik mij af hoe het was geweest als de focus niet had gelegen op emotie-regulatie maar op het mogen leren dragen van emotie.’
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om dissociatie te voorkomen, of doorbreken. In deze video delen we een aantal praktische tips.
Wat is dissociatie? In welke vormen en mate kun je dissociatie ervaren? En hoe kan het ontstaan? In deze video leer je er meer over.
Shokha komt uit Irakees Koerdistan en werkt als ervaringsdeskundige bij ARQ Centrum’45. Ze schrijft over het hervinden van je identiteit.
De Socialrun – 12 uur editie is een uniek evenement waarbij deelnemers letterlijk en figuurlijk in beweging komen voor mentale gezondheid.
In de nieuwste aflevering van de ‘Psychiater op de cast’ podcast staat complex trauma centraal, onder leiding van dr. Simona Karbouniaris.
Dante: ‘Wat niet haalbaar is blijft een droom. Dromen zijn niet echt. Wat niet echt is kan niet beschadigt raken.’
‘Voorbij de koffie’ is een briefwisseling tussen Dante en Anne. Anne schrijft over koffie, en hoe het voor haar verbonden is met veiligheid.
‘Voorbij de koffie’ is een wekelijkse briefwisseling tussen Dante en Anne. Over trauma en heling, vallen en opstaan, het leven en… koffie!
Per 1 juli is de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven, ook wel zedenwet, van kracht. In deze herziene wet zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd.
Zelfs de allerkleinsten krijgen iets mee van heftige gebeurtenissen. Het kan leiden tot preverbaal trauma. Lees erover in het Augeo Magazine.
Dante: ‘Het lichaam zoekt op haar tempo en haar manier naar comfort en veiligheid door de vanzelfsprekende beweging te volgen.’
Een boek over trauma en veerkracht bij kinderen, hoe we veerkracht kunnen versterken en daarmee voor kinderen een cruciaal verschil maken.
Sander is muziektherapeut, met uitgebreide ervaring in traumabehandeling. Hij is de bedenker van Safe & Sound, een innovatieve interventie.
Caroline: ‘Trauma maakt het heel lastig om zuiver te voelen. Om het leven te laten komen, om te genieten, om te zijn.’
Slachtofferhulp Nederland heeft een nieuw online jongerenplatform gelanceerd om voor jongeren de drempel te verlagen om hulp te zoeken.
Op woensdag 5 juni gaven Anne Marsman en Iva Bicanic een webinar rondom lichamelijke klachten en seksueel misbruik. Kijk het webinar nu terug.
Frank: ‘Mijn lichaam lijkt zich dingen te herinneren zonder verhaal in mijn hoofd. Het maakt me kwetsbaar in wie ik ben, in mijn man zijn.’
Wat als werken niet meer gaat, maar het ook je houvast is en zorgt voor verbinding? ‘Het was kiezen tussen kwaden wist ik’, schrijft Anne.
Anne van Winkelhof: ‘Ik dacht altijd: geen woorden, geen schuld. Maar dat werd: geen woorden is schuld.’
Beeldend therapeut en ervaringsdeskundige Auke deelt zes redenen waarom rust nemen zo belangrijk is bij herstel van trauma.
Traumapsycholoog en bijzonder hoogleraar Elisa Van Ee te gast in de podcast ‘Het uur’. Een gesprek over trauma en hoe daar mee om te gaan.
Intergenerationeel trauma: Waar begint onze pijn en wat kunnen we doen als we zwetend wakker worden van nachtmerries die niet de onze zijn?
Boosheid voelen en uiten kan ontzettend lastig zijn, maar ook een belangrijk onderdeel van verwerking. Auke deelt tips om met je boosheid te werken.
Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, kan een bezoek aan de huisarts of andere zorgverlener erg stressvol zijn.
Pointer radio-uitzending over MDMA therapie bij PTSS met psychiater Tijmen Bostoen en hoogleraar psychiatrie Jim van Os.
Traumatherapeut Kimberley Ann Johnson publiceerde een nieuw boek over herstellen van trauma door de wijsheid van je lichaam aan te spreken.
Bijzonder hoogleraar psychotraumatologie Elisa van Ee bespreekt in BNR radio haar nieuwe boek ‘Mag ik bij jou?’ over omgaan met trauma.
Anne blikt voorzichtig terug op een moeilijke periode, en de kansen die soms juist door een crisis worden geboden.
Als kind leer je gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale signalen interpreteren. Echter was dat bij de moeder van Sammie niet zo makkelijk.
Anne van Winkelhof: ‘In therapie heb ik moeten leren vasthouden, terwijl ik tegelijkertijd moest leren loslaten.’
Coach Bianca kon zelf door een opstelling een familielast neerleggen en legt uit wat systemisch werk kan betekenen.
Zelfzorg kan ingewikkeld zijn voor mensen met complex trauma. Claudia van Beuzekom en José Bom beschrijven waarom en geven een stappenplan.
Iris heeft veel baat gehad bij Somatic Experiencing. Gezien haar heftige verleden was het heel belangrijk om gedoseerd spanning te ontladen.
Podcastaflevering met traumadeskundige Anne van den Ouwelant die vertelt over mogelijke effecten van trauma en hoe je hiermee om kunt gaan.
Over trauma wordt veel gezegd en geschreven, maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? In deze video leer je er meer over.
Schaamte maakte dat Manja zichzelf veroordeelde. Tot ze besefte dat er traumapijn onder haar verslaving zat en ze durfde te gaan voelen.
Oorlogstrauma’s kunnen diep inwerken op een volgende generatie. Psychiater Patricia Dashorst onderzocht kinderen van oorlogsslachtoffers met psychische problemen.
Het lijkt een tegenstelling: een vorm van fysiek geweld om te helen van trauma. Toch kan boksen onder zorgvuldige begeleiding veel betekenen.
Trauma kan veel verschillende gevolgen hebben, op de korte en de lange termijn. In deze video leer je er meer over.
Één op de vijf vrouwen ervaart de bevalling als erg naar of zelfs traumatisch. Wat betekent dat? En hoe kunnen we de barende vrouw helpen?
Hoe ga je ondanks trauma of intens verdriet weer door? Lisanne van Sadelhoff schreef een boek over veerkracht.
Toen Niek op zijn negentiende uit huis ging, dacht hij eindelijk vrij te zijn. Het bleek een utopie. Zijn innerlijke zijn bleef er opgesloten.
Hester is vroeger heel alleen geweest met beangstigende situaties thuis. Ze schrijft over de essentie van herstel: er niet alleen voor staan.
Psychotherapeut Vivian Broughton zoomt in op individueel trauma en de impact die dat heeft op gemeenschappelijke, mondiale problemen.
In gesprek met Jerome Stoel, lichaamsgericht traumatherapeut en trauma sensitieve mindfulness trainer, over (eigen) trauma, bewustwording en heling.
Crisishulpverlener en trauma-expert Andrea Walraven-Thissen vertelt hoe je het best met heftige beelden en nieuwsberichten om kunt gaan.
Kinderen hebben veiligheid nodig, maar wat houdt dat precies in? Waar ligt de grens naar onveiligheid? Lees meer in het Augeo Magazine.
Het moment is eindelijk aangebroken: Traumanet is live! We hopen dat deze website voor jou van betekenis zal zijn. Je bent van harte welkom.
Artikel van twee partners over hoe zij de gevolgen van trauma in hun relatie ervaren en wat helpend is gebleken om daar mee om te gaan.
Een verhaal over hechtingstrauma en stapeltjesverlies. En over hoe je verbroken verbinding stukje bij beetje kunt helen.
Hoe de schrik en stress kan toeslaan in een alledaagse gezinssituatie. En hoe de aanwezigheid van de ander dan het verschil kan maken.
Slachtofferwijzer.nl is er specifiek voor mensen die slachtoffer zijn geworden van een ingrijpende gebeurtenis, en hun naasten. Je vindt er informatie, hulp en verhalen.
Traumanet ging in gesprek met Anne van den Ouwelant, oprichter van Trauma Company, over haar missie om cirkels van geweld te doorbreken en te investeren in verbinding en veiligheid.
‘Iedere leerkracht kan trauma-sensitief werken. Het rust op drie pijlers, namelijk veiligheid bieden, sociale relaties leren aangaan en emoties helpen reguleren.’
Wat is intergenerationeel trauma? 2doc ging erover in gesprek met klinisch psycholoog en psychotherapeut Inez Schelfhout.
‘Mijn probleem zit niet in mijn hoofd, het zit in mijn lijf’ zei je. ‘Als je met me blijft praten, kom je nooit bij mijn pijn’ zei je. En God wat bleek dat ook nu weer waar.
2Doc.nl ging in gesprek met hoogleraar Eric Vermetten. Hij specialiseerde zich in de posttraumatische stressstoornis (PTSS), veteranenkwesties en veerkracht.
Traumanet ging in gesprek met hoogleraar psychotrauma Geert Smid over traumatische rouw en belangrijke ontwikkelingen in zijn werkveld.
Op woensdag 5 juni geven Anne Marsman en Iva Bicanic een gratis webinar rondom lichamelijke klachten en seksueel misbruik.
Sanne van Rij: “Dat trauma je sterker maakt is een hardnekkig cliché. En het klopt niet, want ellende kan een mens juist ook kwetsbaar en labiel maken.”
Wil je ons platform helpen groeien en verbeteren?
We kunnen jouw steun goed gebruiken.
Traumanet is een platform in ontwikkeling.
Jouw feedback is waardevol!
Website door Studio De Zaek