
Traumapijn als bron van verslavingen
Schaamte maakte dat Manja zichzelf veroordeelde. Tot ze besefte dat er traumapijn onder haar verslaving zat en ze durfde te gaan voelen.
Home » Artikelen
Schaamte maakte dat Manja zichzelf veroordeelde. Tot ze besefte dat er traumapijn onder haar verslaving zat en ze durfde te gaan voelen.
Trauma kan veel verschillende gevolgen hebben, op de korte en de lange termijn. In deze video leer je er meer over.
Oorlogstrauma’s kunnen diep inwerken op een volgende generatie. Psychiater Patricia Dashorst onderzocht kinderen van oorlogsslachtoffers met psychische problemen.
Het lijkt een tegenstelling: een vorm van fysiek geweld om te helen van trauma. Toch kan boksen onder zorgvuldige begeleiding veel betekenen.
Één op de vijf vrouwen ervaart de bevalling als erg naar of zelfs traumatisch. Wat betekent dat? En hoe kunnen we de barende vrouw helpen?
Hoe ga je ondanks trauma of intens verdriet weer door? Lisanne van Sadelhoff schreef een boek over veerkracht.
Toen Niek op zijn negentiende uit huis ging, dacht hij eindelijk vrij te zijn. Het bleek een utopie. Zijn innerlijke zijn bleef er opgesloten.
Hester is vroeger heel alleen geweest met beangstigende situaties thuis. Ze schrijft over de essentie van herstel: er niet alleen voor staan.
Psychotherapeut Vivian Broughton zoomt in op individueel trauma en de impact die dat heeft op gemeenschappelijke, mondiale problemen.
In gesprek met Jerome Stoel, lichaamsgericht traumatherapeut en trauma sensitieve mindfulness trainer, over (eigen) trauma, bewustwording en heling.
Crisishulpverlener en trauma-expert Andrea Walraven-Thissen vertelt hoe je het best met heftige beelden en nieuwsberichten om kunt gaan.
Kinderen hebben veiligheid nodig, maar wat houdt dat precies in? Waar ligt de grens naar onveiligheid? Lees meer in het Augeo Magazine.
Het moment is eindelijk aangebroken: Traumanet is live! We hopen dat deze website voor jou van betekenis zal zijn. Je bent van harte welkom.
Artikel van twee partners over hoe zij de gevolgen van trauma in hun relatie ervaren en wat helpend is gebleken om daar mee om te gaan.
Een verhaal over hechtingstrauma en stapeltjesverlies. En over hoe je verbroken verbinding stukje bij beetje kunt helen.
Hoe de schrik en stress kan toeslaan in een alledaagse gezinssituatie. En hoe de aanwezigheid van de ander dan het verschil kan maken.
Slachtofferwijzer.nl is er specifiek voor mensen die slachtoffer zijn geworden van een ingrijpende gebeurtenis, en hun naasten. Je vindt er informatie, hulp en verhalen.
Traumanet ging in gesprek met Anne van den Ouwelant, oprichter van Trauma Company, over haar missie om cirkels van geweld te doorbreken en te investeren in verbinding en veiligheid.
‘Iedere leerkracht kan trauma-sensitief werken. Het rust op drie pijlers, namelijk veiligheid bieden, sociale relaties leren aangaan en emoties helpen reguleren.’
‘Het actief kanaliseren van woede op een veilige en gezonde manier is essentieel om de energie van de pijn van het verleden te uiten.’
Wat is intergenerationeel trauma? 2doc ging erover in gesprek met klinisch psycholoog en psychotherapeut Inez Schelfhout.
‘Mijn probleem zit niet in mijn hoofd, het zit in mijn lijf’ zei je. ‘Als je met me blijft praten, kom je nooit bij mijn pijn’ zei je. En God wat bleek dat ook nu weer waar.
2Doc.nl ging in gesprek met hoogleraar Eric Vermetten. Hij specialiseerde zich in de posttraumatische stressstoornis (PTSS), veteranenkwesties en veerkracht.
Traumanet ging in gesprek met hoogleraar psychotrauma Geert Smid over traumatische rouw en belangrijke ontwikkelingen in zijn werkveld.
Sanne van Rij: “Dat trauma je sterker maakt is een hardnekkig cliché. En het klopt niet, want ellende kan een mens juist ook kwetsbaar en labiel maken.”
Wil je ons platform helpen groeien en verbeteren?
We kunnen jouw steun goed gebruiken.
Traumanet is een platform in ontwikkeling.
Jouw feedback is waardevol!
Traumanet is mede mogelijk gemaakt door het Agis Innovatiefonds.
Website door Studio De Zaek