traumanet logo

Trauma Sensitieve Yoga

Trauma Sensitieve Yoga geeft veel eigen keuzes en kan ondersteunen bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, verminderen van spanning en omgaan met traumareacties.

In Trauma Sensitieve Yoga (afgekort TSY) leer je hoe je spanning kunt loslaten en ontladen. Het is een holistische benadering van yoga die specifiek rekening houdt met de impact van trauma op het zenuwstelsel en het lichaam. Herstel van energie en veerkracht staat centraal, waarbij je verschillende tools aangereikt krijgt om met spanning en stress om te gaan. Ook komt aan bod hoe je sensaties in het lichaam kunt herkennen en hoe je hierop kunt reageren. 

Eigen invloed versterken

De belangrijkste instrumenten zijn interoceptie en het zelf maken van keuzes. Met interoceptie wordt bedoeld het opmerken van sensaties in het lichaam, en kunnen voelen of je de sensaties zou willen versterken of juist verkleinen. Tijdens de yoga-beoefening worden opties aangereikt waaruit je zelf mag kiezen. Door hier mee te oefenen ontwikkel je het besef dat je zelf invloed kunt uitoefenen op wat je doet en hoe je je daarbij voelt. 

Lichaamsbewustzijn vergroten

Het doel van Trauma Sensitieve Yoga is niet alleen om fysieke flexibiliteit en kracht te bevorderen, maar ook om mensen te helpen hun lichaamsbewustzijn te vergroten, spanning te verminderen en te leren omgaan met stress en traumareacties.

Trauma Sensitieve Yoga is ontwikkeld aan het Center for Trauma and Embodiment in de Verenigde Staten, onder leiding van Bessel van der Kolk en David Emerson.

Het is een therapeutische benadering van yoga specifiek voor mensen die trauma hebben ervaren. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat ’traditionele’ yoga voor getraumatiseerde mensen soms (onbedoeld) overweldigend of triggerend kan zijn.

Trauma Sensitieve Yoga integreert kennis uit de neurowetenschappen, psychologie en yogafilosofie.

Trauma slaat zich op in het lijf. Om trauma daadwerkelijk op te lossen moet het worden ontrafeld, en moet het lijf als het ware worden gereset.  Yoga is een tool die je daarvoor kunt inzetten. Yoga komt van het Sanskriet woord ‘yuj’, wat verbinden, samenvoegen en verenigen betekent. 

Zachte houdingen

Bij Trauma Sensitieve Yoga word je in een subtiele flow van zachte, ontspannende en toegankelijke houdingen, op een vriendelijke manier uitgenodigd om naar binnen te keren. En om hier fysieke sensaties en emoties te ontmoeten binnen jouw grenzen. Je kunt stapje voor stapje leren het lichaamsbewustzijn te vergroten.

Het doel is om je lichaam in toenemende mate als veilig en voorspelbaar te ervaren, en als middel tot zelfregulatie. 

Traditionele yoga beoefenen kan soms voor triggers zorgen bij mensen met trauma-ervaringen. Aandacht naar het lichaam brengen en/of ademhalingsoefeningen doen kan onveilig aanvoelen.

Trauma Sensitieve Yoga is specifiek ontwikkeld voor mensen met een posttraumatische stressstoornis en mensen met complex trauma. Het is een lichaamsgerichte benadering die heel ondersteunend kan zijn, en naast een andere vorm van traumabehandeling kan worden gevolgd.

Er zijn veel trauma-sensitief geschoolde yogadocenten. Zij werken zowel op yogascholen, bij een traumacentrum of vanuit een zelfstandige praktijk.

Overzicht van TSY-facilitators (niet volledig):

Online

Deze yogavorm kan ook online worden gevolgd omdat er geen gebruik wordt gemaakt van fysieke aanrakingen. Je wordt steeds zelf uitgenodigd om te voelen wat voor jou klopt op dat moment. Het kan soms fijn zijn in je eigen omgeving alle ruimte te kunnen nemen.

Met medewerking van:

Anouk Prop

Psycholoog, traumatherapeut (geschoold in Somatic Experiencing, NARM, Bodynamic en Polvagal Theory), yoga docent en reiki master. Anouk heeft een eigen praktijk Mind & Body coaching en geeft de opleiding Trauma Healing.

Deel dit artikel:

Leestip

trauma sensitieve yoga
Blog: Trauma Sensitieve Yoga - zo helpt yoga om traumasporen te helen

Kijktip

Kijktip

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.