Trauma en Ayurveda

Lies Ameeuw

Inzicht in de ayurvedische psychiatrie, verbinding oost en west

Tegenslagen horen bij het leven en meestal kunnen we, na een periode van verdriet en rouw, weer verder. Maar er zijn ook ervaringen die nog dieper gaan dan het verlies van een goede vriend of een scheiding. Ze zijn zo ingrijpend dat ze nog zeer moeilijk te bevatten zijn. Zo overweldigend dat we besluiten de bijhorende pijn, angst, boosheid en verdriet te bevriezen en weg te stoppen, waardoor we niet tot de noodzakelijke rouwverwerking komen. Dat noemen we een trauma. Wanneer zo’n trauma onverwerkt blijft, zet het zich vast in ons lichaam. Dat leidt niet alleen tot psychisch ongemak, maar op den duur ook tot ernstige, soms levensbedreigende fysieke klachten.

In Trauma en Ayurveda benadert Lies Ameeuw dit probleem vanuit de ayurveda. Deze meer dan 5000 jaar oude Indische geneeswijze biedt ons, westerlingen van de eenentwintigste eeuw, een ander model om de mens en de wereld te bekijken en van daaruit ook een ander inzicht in gezondheid en ziekte.

Eerst legt de auteur uit wat een trauma precies is, hoe de westerse geneeskunde ermee omgaat, en wat de gevolgen daarvan zijn. Vanuit een ayurvedisch perspectief wijst ze op het cruciale belang van het omgaan met emoties en het interpreteren en opslaan van waarnemingen. Wat kan een ayurvedisch therapeut voor je betekenen? Maar vooral: wat kun je zelf doen om ingrijpende of schokkende ervaringen op te vangen, en hoe vat je het verwerkingsproces aan?

Titel: Trauma en Ayurveda

Uitgeverij: Houtekiet

Auteur: Lies Ameeuw

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.