Disclaimer
Home » Disclaimer
Wat we ons ook goed realiseren, is dat taal en woorden ertoe doen. En dat het juist als het om trauma gaat, ontzettend nauw kan luisteren welke woorden voor iemand de juiste zijn, of niet.
Weet dat we onze woorden nauwkeurig kiezen, en tegelijkertijd nooit volledig recht kunnen doen aan ieders ervaring en behoeften. Daarvoor zijn we nu eenmaal te divers. Kom je iets tegen wat je aanstootgevend of onjuist vindt?
Laat het ons weten via de blauwe feedback knop aan de rechterkant, of het feedback formulier. Waar nodig en mogelijk passen we onze teksten dan aan.
Betrouwbare informatie, wat is dat?
De informatie die je op Traumanet kunt lezen is met grote zorgvuldigheid geschreven en gebaseerd op recente wetenschappelijke kennis, professionele kennis en de ervaringskennis van mensen die zelf met trauma te maken hebben (gehad).
Je mag er in dat opzicht vanuit gaan dat de informatie die we delen betrouwbaar is, en door veel deskundigen wordt onderschreven. Dit betekent tegelijkertijd niet dat je het als ‘de waarheid’ moet lezen, of aan moet nemen. Eén waarheid over trauma is er namelijk niet: ons denken en weten over trauma is altijd in ontwikkeling. Net zoals dit voor veel (als niet de meeste) onderwerpen geldt.
Met de tijd ontstaan nieuwe inzichten, nieuwe denkwijze, nieuwe ervaringen.
De uitnodiging aan jou is om steeds bij jezelf te checken: klopt dit voor mij, of niet? Net zoals je ook steeds bij jezelf mag checken: helpt mij dit, of niet?
Bijdragen op persoonlijke titel
Verschillende opvattingen, meningen en ervaringen rondom trauma vinden we waardevol en leerzaam. Daarom nodigen we mensen ook uit om blogs in te sturen op persoonlijke titel. De inhoud van een blog weerspiegelt niet per definitie de visie van Traumanet. Zolang een bijdrage respectvol en niet polariserend is, bieden we graag ruimte voor een andere mening of perspectief.
Jij bent de expert van jezelf
Over trauma wordt veel gezegd en geschreven en de, soms zelfbenoemde, trauma-experts lijken te groeien met de dag. Het kan daardoor heel lastig zijn om uit te vinden naar wie je nu moet luisteren, of wat er voor jou werkt. Kritisch zijn mag, je hoeft niet alles zomaar te geloven. En onthoud ook dat niets voor iedereen werkt, maar altijd wel iets voor iemand.
Dat een bepaalde behandeling X heeft geholpen, betekent bijvoorbeeld niet automatisch dat dit voor Y ook zo is. En omdat de één iets op een bepaalde manier heeft ervaren, hoeft de ervaring van de ander nog niet dezelfde te zijn.
Tot slot, de meningen en adviezen van deskundigen zijn belangrijk, maar uiteindelijk ben jij de grootste expert van jezelf. In het herstel van trauma is samen zoeken en onderzoeken key, en wat jij over jezelf en je eigen gebruiksaanwijzing weet en te weten komt is misschien wel het allerbelangrijkst.
Gerelateerde artikelen
Deel dit artikel: