Hoe brein en lichaam traumatische ervaringen levend houden
In Trauma en geheugen buigt dr. Peter A. Levine zich over een van de lastigste en meest controversiële vraagstukken op het gebied van trauma: is ons geheugen te vertrouwen? Sommigen beweren dat traumatische herinneringen volledig onbetrouwbaar en onbruikbaar zijn; anderen stellen dat ons geheugen een onmisbare bron van informatie is die ons kan helpen om ervaringen uit het verleden beter te begrijpen. Op grond van zijn 45 jaar ervaring in het behandelen van trauma meent dr. Levine dat in beide overtuigingen een deel van de waarheid schuilt: het geheugen kan zeker worden vertrouwd, maar de enige herinneringen die werkelijk nuttig zijn zijn de herinneringen die in het lichaam zijn opgeslagen en die niet per se toegankelijk zijn voor de bewuste geest.
Terwijl er in traumatherapie vaak wordt gewerkt met expliciete traumatische herinneringen (zoals opdringerige gedachten en flashbacks), wordt er aanzienlijk minder aandacht besteed aan de manier waarop het lichaam impliciete herinneringen opslaat of aan het feit dat veel van wat wij als ‘herinneringen’ beschouwen door ons wordt ervaren als een lichamelijk gevoelde (en meestal onbewuste) beleving. Als we meer grip krijgen op het complexe samenspel tussen verleden en heden, brein en lichaam, kunnen we ons anders tot trauma uit het verleden gaan verhouden, waardoor we ons evenwichtiger, meer ontspannen en completer gaan voelen.
Trauma en geheugen biedt een geheel nieuwe kijk op de manier waarop onze herinneringen worden gevormd en hoe ze van invloed zijn op ons leven en welzijn in het hier en nu.
Dr. Peter A. Levine is gepromoveerd in de medische biofysica en in de psychologie. Hij is de grondlegger van de Somatic Experiencing-methode. Zijn baanbrekende bijdrage op het terrein van de lichaamsgerichte psychotherapie werd in 2010 beloond met een oeuvreprijs van de United States Association for Body Psychotherapy.
Titel: Trauma en geheugen
Uitgeverij: Uitgeverij Mens!
Auteur: Peter A. Levine