traumanet logo

Heling gaat voor mij over...

Helen van trauma betekent voor ieder mens wat anders. Lees hier een verzameling persoonlijke omschrijvingen.

“Dat ik niet meer aan de zijlijn van mijn eigen leven sta maar dat ik er weer in mee kan doen! Dat al het oud zeer niet meer dagelijks op de voorgrond staat maar ik het heb kunnen uitpakken en een nieuwe, veel minder prominente plek heb kunnen geven.”

Irsa

“Steeds beter begrijpen wat de invloed is van trauma op je voelen, denken en doen. Door bewust te worden hoe het komt dat je je zo voelt, krijg je er meer grip op en heeft het minder invloed op je dagelijks leven.”

“Doorvoelen. Ik heb verschillende therapieën gehad. Nu lichaamsgerichte therapie, dat helpt enorm, is het missende stukje.  Onder deskundige begeleiding voelen wat juist niet gevoeld wil worden.
Resultaat is dat bevroren energie loskomt.”

Tammie

“Heling van trauma is voor mij genezen van verwondingen die mij zijn toegebracht. Het littekenweefsel blijft bestaan, maar doet bij gerichte en liefdevolle wondverzorging steeds minder pijn en verdwijnt langzaam naar de achtergrond.”

Trauma is een uitnodiging je unieke missie op te pakken. “

“Niet meer bang zijn voor mijzelf.”

Saskia

“Het is naar het licht toe bewegen. Het is geloof hebben, geloof houden en geloof krijgen dat dat wat ooit in het duister stuk ging of stuk gemaakt werd, in het licht heel kan worden.”

Dagmar

“Voor mij is Heling ‘Wholing’. Heling is herstel van verbondenheid.
Intern is het de alchemische versmelting van Liefde en Pijn.
Extern is heling het ‘re-membering’ van Tribe, van diepe relationele inbedding, van  herstel van het veilige ‘Wij’.”

Olivier

“Stapje voor stapje, micromomentje voor micromomentje, met vallen en opstaan, met getuigenis van anderen, leren zijn met wat is, het goede weer aannemen en jezelf meebrengen in de wereld en relaties met anderen.”

Inge

“Ik verzorg mijn traumawonden door er zacht en lief voor te zijn, oftewel veel zelfliefde en zelfcompassie. Leren zien dat ik meer ben dan mijn trauma. En uiteindelijk mezelf leren kennen, telkens opnieuw omgaan met mijn triggers en nog krachtiger zijn.”

“Ernaar kijken als naar een litteken… Het heeft iets achter gelaten maar het geeft geen pijn meer.”

Janine

“De gebeurtenissen kunnen zien voor wat ze echt waren en daar vanuit compassie bij kunnen blijven.”

Eva

“Twee opnames, maandenlang EMDR en imaginaire-exposure-therapie volgen, een team aan psychologen, psychiaters en systeemtherapeuten dat meedenkt.
Ziektewet, bedrijfsarts, jobcoach, nieuwe baan of toch niet. Vooral: gelukkig voelen.”

“Perspectief, hoop en vertrouwen durven hebben.”

Qjoetje

“Rust in mijn hoofd en ruimte om te leven. Kunnen zijn in het nu en de vrijheid voelen te kiezen vanuit vertrouwen in plaats van angst.”

Marieke

“Voor mijn betekent helen van trauma van overleven naar leven. En dat er ook geluisterd wordt naar wat het met mij doet, maar dat er ook goed geluisterd wordt naar mijn grenzen door een therapeut.”

“Me beter beseffen dat mijn gevoel van angst en vervreemding een periode duurt, in plaats van een blijvend gevoel is. En dat ik het mezelf niet hoef te verwijten, of me voor hoef te schamen. Dat ik aandacht mag vragen bij mijn dierbaren hiervoor.”

Joke

“Het herkennen en erkennen van trauma is voor mij heling. Weten op welke wijze ik ermee om kan gaan; dat het oké is dat er nog stappen te zetten zijn. Heling is ook het vertrouwen krijgen in het proces, ook wanneer het zwaar is. Kennis geeft kracht.”

“Realiseren dat ik in wezen heel ben gebleven. Van kapot naar ik; dat was mijn grootste stap in heling.”

Suzanne

“Heel veel puzzelstukjes die langzaam op zijn plek vallen en als de puzzel dan eindelijk af is, dat je dan leert te kijken naar het geheel.”

Astrid

“Aanvaarden dat dit mijn verhaal is. Accepteren dat ik onzichtbare littekens heb, die soms gevoelig zijn of me beperken. Begrijpen van oude patronen en weten wat me helpt om daar weer uit te stappen. Maar vooral: de ervaring van plezier in mijn leven.”

Caro

“Heling van trauma betekent voor mij dat ik innerlijke veiligheid ontwikkel, waardoor ik niet meer de veiligheid buiten mezelf hoef te zoeken, er meer rust ontstaat en ik mijn leven, vanuit eigen kracht, steeds authentieker vorm geef.”

“Mijn trauma zie ik als een pijn. Ik draag het bij me. Het heeft invloed op mijn leven. Heling is de pijn verzachten en draaglijker maken. Het is leren compassie te hebben voor mezelf. Zodat de pijn en dus ook de angst verdwijnt.”

“Ervaren dat er ook weer dingen goed gaan in mijn leven. Weer kunnen en durven vertrouwen daarop.”

Linda

“Verzachting, ruimte, vrijheid en speelsheid terug voelen stromen in mijn lichaam.”

Tanne

“Dat het niet meer verweven is in wie ik ben. Dat ik eraan terug kan denken als een nare gebeurtenis, zonder dat het me minderwaardig laat voelen, zonder gevangen te raken in angst en machteloosheid. Het is me overkomen, en het ligt achter me.”

Daisy

“Coming alive… By meeting the hell inside. Radicale compassie en liefde voor het deel dat onhandig probeert te beschermen om de pijn niet opnieuw te ervaren. Ferociously / unconditionally ondersteunen van het deel dat verlangt naar coming alive.”

Cor

“Mijn trauma heb ik ruim 55 jaar (onbewust) weggestopt en kwam er toen in volle hevigheid uit.
Woede, verdriet en walging alsof het gisteren was gebeurd!
Mijn heling is geweest dat ik een lange brief heb geschreven, met daarin mijn vergeving!”

“Heling betekent dat de onrust bedaart en helderheid ontstaat in wat ik nodig heb om mij goed te voelen zonder verdoving.
Heling door verbinding te voelen, zowel met (delen van) jezelf en verbinding te kunnen ervaren met anderen.”

Judith

“Met een zacht hart naar mijzelf kunnen voelen.”

Christien

“Onderzoek naar mijn triggers. Waarom raken sommige dingen mij zo? Waarom reageer ik zo? Ik wil mijn trauma niet doorgeven aan mijn kinderen. Het leerde mij de muur om mezelf af te breken en verbinding aan te gaan. En accepteren dat de wond blijft.”

“Dat ik nu weet dat het niet mijn schuld is en dat ik me er niet voor hoef te schamen. Wanneer de stemmen in mijn hoofd toch weer opkomen ik me realiseer dat dit komt door mijn trauma. Ik heb geleerd hoe deze stemmen weer tot rust te brengen.”

“Hard werken en proberen om dichter bij mijn oude ik te komen. Nu 2023 weet ik dat het een utopie is. Alles staat stil.
Langzaam besef dat ik mag zijn. Wie ik nu ben. Het is goed zo. Staak de zoektocht. Kies je eigen pad naar het leven in plaats van herstel.”

Fazal

“Gezonde relatie met mijzelf en met anderen hebben.”

Maartje

“Een wond vraagt erom verbonden te worden. Voor mij is helen van trauma dus om opnieuw in verbinding te komen met jezelf en anderen. Maar het litteken blijft gevoelig. Vanuit die gevoeligheid van betekenis te kunnen zijn is heling.”

“Het leek zo-even te zijn gebeurd: Hij die mij tegen de grond slaat, waarna het zwart voor mijn ogen wordt en ik tevergeefs probeer te ontsnappen. Hij was mijn vader. Nu zie ik zijn lijden en vind het erg voor het kind dat ik 35 jaar geleden was.”

J.F.

“What doesn’t kill you makes you stronger. Het maakt je krachtiger. Je wilt het trauma niet vergeten, anders kun je die kracht nooit zo kunnen voelen.”

Dat het in het begin onvoorstelbare met de tijd toch bewaarheid en het leven beter wordt.

Karin

“Niet meer zo van slag en/of in de war raken door alledaagse triggers (ook woorden zoals ‘moeten’ kunnen een trigger zijn), geen nachtmerries meer en geen continue spierspanning en daardoor continu lichamelijk ongemak en pijn hebben.”

Astrid

“Samen, je wordt gezien en gehoord.
Verbonden, “geest, ziel en lichaam”, een drievoudig koord.
Veilig, jij mag er zijn met al jouw delen en verleden.
Leven, je leert surfen op de golven van de zee.
Draagbaar, door hoge bergen en diepe dalen heen.”

MP

“Een soort volwassenwording. Zeggenschap krijgen over hoe ik in het leven sta, hoe ik omga met jou. Iemand zijn zonder schaamte, die grenzen weet te benoemen. Ik hoor erbij.”

Jan Erik

Dat je de pijn, het gemis of de eenzaamheid kunt bespreken. Dat er vanuit die verbinding steun is.

S.

Je systeem leren dat (nu) weer veilig is, ook onder omstandigheden die spanning opleveren.

Loes

Het uitvlakken van bepaalde terugkerende beelden en de bijbehorende afweermechanismen. De ingesleten traumagerelateerde beelden zijn in mijn hersenpan vervangen door vriendelijke en hoopvolle gedachten.

Frits

Dat ik weer kan genieten van mooie dingen zonder angst voor wat er mogelijk op de loer zou kunnen liggen. Weer onbevangen mee kunnen gaan in een zoen, een aanraking, een liefkozing zonder meteen in de vries-stand te staan.

Jeannette

Trauma is in het verleden opgelopen. Dat nu ervaren, daaraan terugdenken, is een gedachte. Je gedachte ben jij niet, er is nu geen gevaar.

“Weer rustig slapen, minder last van stresssignalen uit mijn lijf. Vooral meer genieten van het leven, meer zin hebben om dingen te ervaren.”

Anne

“Bewustwording ontwikkelen en aanvaarden dat de impact van trauma heel lang onbewust een grote invloed heeft gehad en soms nog op mijn keuzes in mijn leven en loopbaan.”

“Steeds vrijer zijn, steeds meer zijn wie ik ben en het gevoel meer aanwezig te zijn in het leven.”

Lianne

“Dat ik niet meer bang ben voor mijn eigen angst.”

Gabriel

“Dat ik onderscheid kan maken tussen de pijn van vroeger en de gevolgen nu. Dat ik me realiseer dat ik heftiger kan reageren en dan de tijd neem om mijn lijf weer tot rust te brengen. Het trauma verdwijnt nooit, maar de gevolgen kan ik reguleren.”

“Dat ik me kan verbinden, met mezelf, met anderen, ook wanneer het pijn doet of de ontreddering groot is. Dat ik niet een onbewoond, verlaten eiland ben in een door een orkaan geteisterde oceaan, maar verbonden ben met anderen. Ook in de orkaan…”

José

Ook trauma is een heel breed en persoonlijk begrip.
We verzamelden 100+ omschrijvingen.

Jouw omschrijving delen?

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.