traumanet logo

Dialectische Gedragstherapie

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is vooral geschikt voor mensen die vaak overspoeld raken door hevige emoties. Het kan leiden tot impulsief gedrag en instabiele relaties met anderen. DGT is daarom gericht op het krijgen van meer grip op je gedachten, emoties en gedrag. Je leert vaardigheden aan om emoties te kunnen reguleren, voor het voorkomen van impulsiviteit en (zelf)destructief gedrag en voor het leren onderhouden van relaties met anderen. Hierdoor kun je meer stabiliteit en een positiever zelfbeeld ontwikkelen.

Technieken

De behandeling maakt gebruik van verschillende technieken. Zo analyseer je samen met je hulpverlener de gebeurtenissen die hebben geleid tot zelfdestructief gedrag. Daarnaast beoefen je mindfulness in en buiten de sessies, emotionele regulatie en interpersoonlijke vaardigheden.

De therapie duurt gemiddeld een jaar en bestaat uit individuele sessies, groepstherapie, huiswerk-opdrachten en de mogelijkheid tot telefonisch contact – ook buiten kantoortijden.

Traumagerichte behandeling en DGT

DGT wordt vaak gecombineerd met traumagerichte behandeling, zoals EMDR en imaginaire exposure therapie. Meestal wanneer er naast problemen in het omgaan met emoties ook sprake is van een posttraumatische stressstoornis.

Melanie Harned ontwikkelde een protocol waarin DGT met imaginaire exposure gecombineerd wordt (het zogenaamde DGT-PE protocol). Het uitgangspunt is dat zo vroeg mogelijk gestart wordt met traumagerichte behandeling naast DGT, waarbij in eerste instantie de herinneringen aangepakt worden die herbelevingen geven.

De Dialectische Gedragstherapie (DGT) is in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld door prof. dr. Marsha Linehan. Zij zag dat traditionele gedragstherapie niet genoeg hielp bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS).

Linehan ontwikkelde een nieuwe behandelmethode voor het kunnen omgaan met ingewikkelde emoties en impulsieve gedragingen. Zij heeft haar eigen ervaringen met suïcidaliteit hierin verwerkt. In de jaren 90 introduceerde en implementeerde dr. Wies van den Bosch DGT in Nederland. 

Dialectiek

De dialectische gedragstherapie combineert gedragstherapie met meditatietechnieken en dialectiek. Dialectiek gaat ervan uit dat er meerdere perspectieven kunnen zijn. Dialectiek is een manier van denken waarin tegenstellingen (bijvoorbeeld verschillende meningen) samengebracht worden. 

DGT bestaat in ieder geval uit: 

  • Wekelijks individuele therapie met de behandelaar
  • Wekelijks groepstherapie
  • Telefonische consultatie met de therapeut
  • Huiswerk

En daarnaast mogelijk traumagerichte behandeling zoals imaginaire exposure of EMDR wanneer je met je behandelaar vaststelt dat onverwerkte herinneringen een belangrijke rol spelen in je klachten. 

Ontwikkelen vaardigheden

  1. Aandachtsvaardigheden

Bewustwording van emoties en gedachten. Zonder er meteen een oordeel over te geven of er (impulsief) naar te handelen. 

  1. Omgaan met emoties 

Eerst ga je herkennen wanneer je emotioneel bent. Vervolgens word je je bewust van wat de emoties met jou doen. 

  1. Crisisvaardigheden 

Leren hoe je met heftige emoties en crisismomenten kunt omgaan zonder impulsief te reageren. 

  1. Omgaan met relaties 

Inzicht krijgen hoe je relaties moet onderhouden. Je leert rekening te houden met een ander en ook voor jezelf op te komen.

DGT is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen die kampen met chronische suïcidaliteit, oftewel mensen die keer op keer last hebben van gedachten aan zelfmoord en van suïcidaal gedrag. Dit wordt veel gezien bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS).

Daarnaast wordt DGT aangeraden als mensen moeilijk emoties kunnen reguleren en last hebben van impulsief en zelfdestructief gedrag, zoals zelfbeschadiging. Het kan ook werken voor problemen die vaak samengaan met trauma, zoals depressie, angst en middelenmisbruik.

Dialexis biedt een overzicht van alle DGT behandelteams die DGT therapie aanbieden.

Je meldt je aan bij een team en bespreekt met hen wie je individueel therapeut wordt. 

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is ontwikkeld voor mensen die vaak overspoeld raken door sterke en intense emoties. De therapie richt zich op het krijgen van grip, leren reguleren en omgaan met relaties.

Met medewerking van:

Ronald Roskam

GZ-Psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, VEN erkend EMDR therapeut en supervisor, gecertificeerd individueel therapeut DGT in opleiding tot trainer en supervisor, en Cognitief Gedragstherapeut VGCt.

Deel dit artikel:

Kijktip

Kijktip

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.