Rebalancing

Rebalancing richt zich op het herstellen van de balans tussen lichaam, geest en emoties. Dit wordt gedaan door aanraking, zelfonderzoek en meditatie.

Rebalancing richt zich op het verkrijgen van meer contact met het lichaam en de gevoelswereld en wil mensen mensen leren liefdevol en oordeelloos aanwezig te raken bij wat er zich afspeelt ‘van binnen’. Door deze aanwezigheid kan er een nieuwe balans ontstaan tussen lichaam, geest en ziel, tussen denken, voelen en zijn.

In Rebalancing wordt gewerkt met aanraking, zelfonderzoek, meditatie en allerlei soorten lichaamswerk. De benadering is gebaseerd op westerse vormen van lichaamswerk en oosterse meditatieve principes.

Door Rebalancing kun je in contact komen met onbewuste patronen en onverwerkte (traumatische) ervaringen, leer je hier meer in voelen en aanwezig zijn. Door er naar toe gaan, zou het loslaten als vanzelf kunnen ontvouwen.

Rebalancing is oorspronkelijk ontstaan in de jaren ’70 in het Oosterse groei- en meditatiecentrum van de spirituele meester Osho. Rondom Osho verzamelden zich westerse lichaamswerkers en therapeuten met diverse expertises (als Rolfing, Feldenkrais, Trager, Alexandertechniek, Craniosacraal-therapie en bio-energetica). Rebalancing ontstond uit de samensmelting van deze westerse vormen van lichaamswerk gecombineerd met de oosterse meditatieve benadering van Osho. 

Pioniers Rob Merkx, Jeanine van Deursen en wijlen Barbara van Rooyen leerden elkaar kennen tijdens hun Rebalancing opleiding in Italië en brachten deze methode naar Nederland. In 1989 richtten zij de Nederlandse opleiding tot Rebalancer op. De School is hernoemd tot Rebalancing Centrum.

Rebalancing kent drie pijlers:

Lichaamswerk

Er worden zachte, subtiele technieken gebruikt en ook diepe, stevige technieken. Waar het om gaat, is het bewust contact kunnen maken met jezelf. Dit ‘bewust aanraken’ brengt je van het denken naar je gevoelswereld. Waar zit spanning, waar zit ontspanning, waar zit ruimte? 

Meditatie 

Bij Rebalancing wordt gebruikgemaakt van actieve en stille vormen van meditatie. Zoals beweging, adem, expressie en stilte. Het kan je helpen om bewustzijn te ontwikkelen en meer in het hier en nu aanwezig te zijn. 

Zelfonderzoek

Via zelfonderzoek ga je via het lichaam de gevoelde ervaringen onderzoeken. In essentie gaat zelfonderzoek bij Rebalancing over het creëren van een dieper begrip van jezelf, zowel mentaal, fysiek, spiritueel als emotioneel. 

Lichamelijke spanning
Rebalancing omvat lichaamswerk dat gericht is op het contact maken met spanning en het bevorderen van ontspanning.

Emotionele blokkades
Rebalancing kan helpen bij het bewust worden en loslaten van emotionele spanningen die zich hebben vastgezet.

Bewustwording
Een belangrijk aspect van rebalancing is bewustwording van het lichaam en de geest. Dit kan helpen om meer in contact te komen met emoties en de impact van trauma beter te begrijpen.

Ademhalingstechnieken
Rebalancing omvat vaak ademhalingsoefeningen, die kunnen helpen bij het reguleren van de ademhaling. De ademaling is de afstandsbediening van het zenuwstelsel.

Zelfacceptatie
Voor mensen die worstelen met negatieve gevoelens over zichzelf. Rebalancing moedigt liefdevolle vriendelijkheid en zelfacceptatie aan.

Rebalancing Centrum biedt een overzichtskaart. Alle Rebalancers hierop zijn gediplomeerd, praktiserend en voldoen aan de regels voor nascholing. Het gebruik van de naam ‘Rebalancer’ geldt  alleen voor gediplomeerd Rebalancers. 

Rebalancing-Nederland biedt ook een overzichtskaart van mensen met een Rebalancing praktijk.

Rebalancing Nederland biedt Rebalancing weekenden en workshops.

Het Rebalancing Centrum in Nederland biedt: 

Workshops om kennis te maken met Rebalancing

En opleidingen Rebalancing: 

Op de website van Centrum Rebalancing.

Leestips

Boek ‘Kom uit je hoofd’,Lisette Thooft.

Hoe ik met Rebalancing leerde om van mijn lichaam te houden, Lisette Thooft, Psychologie Magazine.

Rebalancing, ruimte scheppen, Lisette Thooft, Happinez.

Kijktips

Over pijn en erbij zijn, YouTube filmpje van mede-oprichter Rebalancing Nederland Jeanine van Deursen.

Terug naar je lichaam, Lisette Thooft, vimeo.

 

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.