traumanet logo

Internal Family Systems (IFS)

IFS beschouwt elk mens als een systeem van beschermende en gewonde delen, geleid door een kern (Zelf). Met IFS kun je het vertrouwen in Zelf herstellen en de verbinding met alle delen.

Internal Family Systems (IFS) gaat ervan uit dat iedereen meerdere delen (persoonlijkheden) heeft. Deze delen zijn er om jou te helpen en hebben positieve eigenschappen en kwaliteiten.

Daarnaast heeft iedereen een ‘Zelf’. Het ‘Zelf’ kan nooit beschadigd worden, is er altijd en heeft een zelfhelend vermogen. Het ‘Zelf’ is er altijd bij iedereen, net als de zon achter de wolken. Alle delen samen en het ‘Zelf’ vormen de unieke en authentieke ‘Jij’.

Ballingen

Wanneer er in je jeugd veel is gebeurd, veranderen de delen. Sommige delen worden diep weggestopt om niet meer gezien te willen worden. Zij worden ballingen genoemd. Deze delen hebben gehechtheidsverwondingen en traumatische ervaringen meegemaakt.

Beschermers

Andere delen worden de beschermers van deze delen. Deze beschermers zijn heel hard aan het werk om te voorkomen dat je ooit weer zo geraakt wordt. Ook doen ze hun best om af te leiden van de emoties die opkomen als je wel een keer getriggerd wordt. Deze beschermers kunnen zich behoorlijk extreem voelen en gedragen of negatieve dingen geloven. Vaak weten de delen niet eens van elkaar dat ze er zijn. Ze weten ook niet dat de omstandigheden nu anders zijn en kunnen elkaar ook onbewust tegenwerken.

Vertrouwen herstellen

Bij IFS ga je vanuit je ‘Zelf’ weer in contact met alle delen. Je werkt aan het herstellen van de verbinding en het terugkrijgen van het vertrouwen in jouw ‘Zelf’. Mocht jouw ‘Zelf’ nog diep verstopt zitten achter vele beschermers, dan heb je eerst het ‘Zelf’ van de therapeut nodig om met jouw delen te verbinden. Totdat jouw delen het voldoende vertrouwen om het vanuit jouw ‘Zelf’ weer te gaan doen.

IFS is ontwikkeld door Richard C. Schwartz, een Amerikaanse psychotherapeut. Hij werkte in de jaren 80 van de vorige eeuw met familiesystemen, en merkte dat cliënten innerlijke verdeeldheid ervoeren. Hij ontwikkelde het IFS-model op basis van psychodynamische en systeemtherapie. Ook maakt hij gebruik van innerlijke hulpbronnen en compassie.

Bij IFS werk je met je delen. Altijd eerst met die delen die je beschermd hebben. Daarbij is het heel belangrijk dat alle delen welkom zijn. Ook de delen die je beschermen op een manier die nu niet altijd meer fijn of helpend is. Ze hebben je geholpen te overleven waar je dat ‘Zelf’ nog niet kon. Omdat je gewoon nog te klein was, het te veel was en er toen niemand was om je te helpen.

Toestemming

Een belangrijke regel bij IFS is dat je nooit voorbijgaat aan de beschermers zonder toestemming. Want als iemand probeert door die muur van verdediging van je beschermers heen te breken, worden de beschermers vaak alleen maar sterker of komen er nieuwe beschermers bij. 

Zodra de beschermende delen begrijpen dat jij die bescherming niet meer nodig hebt, en ze jouw ‘Zelf’ voldoende vertrouwen, kunnen ze stukje bij beetje verzachten. 

Heling

Je kan alleen naar de trauma-delen toe, of in gesprek met de beschermende delen, als het ‘Zelf’ aanwezig is. Vanuit het ‘Zelf’ kunnen zien en voelen wat er ooit was kan zorgen voor heling.  

IFS kan ingezet worden bij iedereen die vastloopt in patronen, maar ook bij de behandeling van trauma-gerelateerde klachten als angst, depressie, PTSS, verslavingsproblemen of dissociatieve stoornissen.

IFS noemt alles wat we in de volksmond vaak labelen als een stoornis, niets anders dan een cluster van beschermers. 

Mocht je aan de slag willen met het verwerken van (complex) trauma via IFS, zoek dan iemand die niet alleen weet hoe deze benadering werkt, maar ook kennis van en ervaring heeft in het werken met mensen met trauma.

Zoek in het mondiale overzicht van IFS-therapeuten naar een geschikte therapeut in de buurt.

De officiële trainingen worden gegeven door het IFS Institute.

Het IFS Institute biedt ook veel online scholing.

In Nederland zijn er steeds meer mensen die opleidingen en trainingen geven over Internal Family Systems. Omdat deze trainingen niet officieel zijn, worden deze ‘IFS Informed’ genoemd:

De IFS kennisbank van Annechien Scholte, met diverse artikelen, podcasts, meditaties en downloads.

Leestips

Kijktips

Met medewerking van:

Annechien Scholte

Coach, trainer en ervaringsdeskundige op het gebied van Internal Family Systems op trauma sensitieve wijze. Annechien heeft een eigen coachingspraktijk Karibu coaching

Deel dit artikel:

Infotip

De IFS kennisbank van Annechien Scholte.

Leestip


Intern familiesysteem – Over trauma, innerlijke dialogen en IFS
, blog Anne van Winkelhof.

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.