traumanet logo

Informatie over traumatherapie

Artikelen over traumatherapie

Behandeling voor traumaklachten kan bestaan uit verschillende behandelvormen en methoden. Wat voor wie goed werkt, verschilt per persoon en situatie.

Een individuele, intensieve behandeling voor het verwerken van vaak meerdere traumatische ervaringen. Het is specifiek ontwikkeld voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Brainspotting richt zich op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades. De methode maakt gebruik van het gezichtsveld en het menselijk vermogen om jezelf te scannen en te helen.

Een therapie die vooral geschikt is voor mensen die vaak sterke en intense emoties ervaren en hierdoor overspoeld raken. DGT is gericht op het krijgen van meer grip op gedachten, emoties en gedrag.

Hierbij is het werken met een dier onderdeel van de therapie, of wordt een dier ondersteunend ingezet in het leven van iemand met traumagerelateerde klachten.

Exposure betekent letterlijk ‘blootstelling’. In exposure therapie word je geconfronteerd met datgene waar je angstig voor bent, met als doel de angst te verminderen.

EMDR gaat ervan uit dat traumatische ervaringen alsnog verwerkt kunnen worden door het werkgeheugen te belasten terwijl je de nare herinneringen voor je ziet.

Haptotherapie is een therapievorm die je helpt om meer contact te maken met wat je voelt.

ImRs richt zich op het bewerken van traumatische herinneringen. Je kunt in gedachten alsnog gevoelens uiten, behoeftes vervullen en een nieuwe uitkomst inbeelden, zodat negatieve associaties en gevoelens verminderen.

Bij IoPT staat het integreren van afgesplitste (trauma)delen en je heel gaan voelen centraal. Je werkt met opstellingen met het verlangen. 

Bij IEMT worden oefeningen met de oogbewegingen gedaan om nare ervaringen te verwerken, waarbij de focus ligt op het gevoel en niet op de herinnering zelf.

Een methode die elk mens beschouwt als een systeem van beschermende en gewonde innerlijke delen, geleid door een kern (Zelf). Met IFS herstel je het vertrouwen in Zelf en de verbinding met alle delen.

De MatriXmethode is een vraagtechniek om met mentale blokkades en belemmeringen te werken. Door de specifieke MatriXvragen kun je zelf de eigen oplossing ontdekken en toepassen.

Bij NET staat de levensgeschiedenis centraal. Het doel is om de losse herinneringen te integreren in het geheugen zodat er een samenhangend verhaal kan ontstaan.

NARM richt zich op complex ofwel ontwikkelingstrauma. Het is een lichaamsgerichte aanpak om de ontregeling van het zenuwstelsel en veilige hechting te herstellen.

Bij Rebalancing staat het weer in evenwicht brengen van je lichaam, je gevoelens en je gedachten centraal.

Schematherapie richt zich op het veranderen van patronen (schema’s) in je denken, gevoelens en gedrag. Het idee is dat onvervulde basisbehoeften emotionele wonden veroorzaakten.

Je beschrijft de traumatische ervaring(en), leert vanuit nieuwe perspectieven kijken en je deelt je uiteindelijke verhaal met belangrijke anderen.

Een lichaamsgerichte behandelmethode voor trauma en gehechtheidsproblemen. Lichamelijke reacties op trauma worden alsnog afgemaakt om goed te kunnen verwerken.

Somatic Experiencing betekent letterlijk ‘ervaren in het lichaam’ en is een lichaamsgerichte methode gericht op het alsnog afronden van reacties op traumatische ervaringen.

Een lichaamsgerichte methode die helpt om diepliggende spierspanning, veroorzaakt door spanning, (chronische) stress of trauma, los te laten. Je brengt het zelfhelende ontladingsmechanisme weer op gang.

TFP is een intensieve psychotherapie voor mensen met heftige en wisselende gevoelens. Deze richt zich op het veranderen van de manier waarop mensen zichzelf en anderen beleven.

TF-ACT biedt strategieën om het verleden te helen, in het heden te leven en een toekomst op te bouwen met behulp van het op compassie gebaseerde en exposure gerichte model.

Deze (groeps)therapie ondersteunt bij het vergroten van je vertrouwen in relaties door jezelf, emoties en anderen beter te begrijpen. 

Bij Trauma Sensitieve Mindfulness ligt de focus op doseren en mildheid. Je leert herkennen wanneer er traumareacties omhoog komen, en hoe je jezelf kunt reguleren.

Trauma Sensitieve Yoga is een holistische benadering van yoga die rekening houdt met de impact van trauma op het zenuwstelsel en het lichaam.

Ontwikkeld voor kinderen en jongeren met psychische klachten die zijn ontstaan na het meemaken van nare, ingrijpende ervaring(en). De therapie richt zich op uitleg, triggers, steun, emoties en vaardigheden.

Een verzamelnaam voor beeldende therapie, dans- en bewegingstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische (kinder)therapie en speltherapie.

Voice Dialogue gaat ervan uit dat iedere persoonlijkheid bestaat uit een brede waaier van ‘ikken’. Afhankelijk van de impact van trauma zullen er specifieke en soms hardnekkige ‘ikken’ zijn ontstaan.

Ergens naar op zoek?

Doorzoek alle content op Traumanet op specifiek onderwerp of thema.

Filter by Themas
Ingrijpende jeugdervaringen
Trauma
Traumatherapie

Ontvang updates

We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deze site wordt beschermd door  reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en gebruikersverklaring zijn van kracht.

Deel:

Traumanet steunen?

Wil je ons platform helpen groeien en verbeteren?
We kunnen jouw steun goed gebruiken.

Deel jouw feedback

Traumanet is een platform in ontwikkeling.
Jouw feedback is waardevol!

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.