Video: Wat kun je doen bij dissociatie?

Dissociatie is een ervaring die voor iedereen anders is, en het ontdekken van manieren om deze te doorbreken of te voorkomen is een persoonlijk proces.

In deze video biedt Anne Marsman, psycholoog en hoofdredacteur van Traumanet, praktische tips en strategieën om om te gaan met dissociatie.

In deze video leer je over:

  • Manieren om je aandacht terug te brengen naar het hier en nu
  • Hoe je jezelf kan oriënteren in het hier en nu
  • Verbinden met signalen van veiligheid
  • Het gebruik van een crisiskaart
  • Het gesprek aangaan met naasten

Omgaan met dissociatie kan een hele zoektocht zijn en die zoektocht is voor iedereen anders. Iedereen ervaart dissociatie ook weer anders. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om dissociatie te doorbreken of te voorkomen en het is vaak een kwestie van uitproberen wat er voor jou werkt, wat er voor jou past.

In deze video leg ik een aantal dingen uit die je kan doen. Op de eerste plaats is het heel erg fijn en belangrijk als je je bewust bent of wordt van hoe dissociatie bij jou werkt. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe ervaar jij dissociatie? Waaraan kan jij dat merken? Waaraan kunnen mensen om jou heen dat misschien merken? Zijn er misschien specifieke dingen of situaties waarin je dissocieert en wat helpt er dan?

Hoe meer zicht je krijgt op hoe dissociatie voor jou werkt, hoe meer grip je er ook op kunt krijgen.

Dissociatie doorbreken of stoppen en soms voorkomen kun je doen door heel bewust contact te maken met het hier en nu. Als je gedissocieerd bent, is het contact met het hier en nu vaak wat weg of helemaal weg en wanneer je daar heel bewust weer je aandacht op richt helpt dat om in feite weer online te komen om weer aanwezig te worden.

De 5-4-3-2-1 methode 

Er zijn verschillende manieren om dat contact met het hier en nu op te zoeken of te versterken. Een eerste manier wordt ook wel de 5-4-3-2-1 methode genoemd. En die gaat ongeveer zo:

  • Kijk om je heen of je 5 verschillende dingen kan zien.
  • Luister eens of je 4 verschillende geluiden kan horen.
  • Kijk eens of er 3 verschillende dingen zijn die je kan ruiken.
  • Of er 2 verschillende dingen zijn die je kan voelen.
  • En misschien of er 1 ding is wat je proeft. En deze volgorde kan je natuurlijk wijzigen.

Nederlandse vlag methode

Een andere manier is de Nederlandse vlag methode.

  • Kijk om je heen of je 3 rode dingen kan zien
  • 3 witte dingen
  • 3 blauwe dingen
  • En eventueel nog een oranje ding 😉

Focussen op je ademhaling

Ook focussen op je ademhaling en heel bewust je aandacht richten op hoe je longen gevuld raken met lucht, hoe je borst uitzet, je buik uitzet en er heel bewust met je aandacht bij zijn kan helpen om weer meer hier en nu te zijn.

Oriënteren in het hier en nu

Daarnaast kan het heel helpend zijn om jezelf heel actief te laten weten waar je bent, wat je aan het doen bent en welke datum het is. En dit kan door dat letterlijk  uit te spreken, bijvoorbeeld: ‘Ik ben nu in een opnamestudio. Ik ben een video aan het opnemen en het is dinsdag 22 mei 2024.’

Herhaal dit eventueel een aantal keer en voeg er misschien meer details aan toe: Ik ben in een studio in Utrecht. Ik draag nu een oranje bloesje en ik neem een video op over dissociatie’ etc.

Op deze manier geef je jezelf signalen, input uit het hier en nu en kan je jezelf soms weghalen uit vroeger en daar.

Prikkel je zintuigen

Een laatste effectieve manier om meer in het hier en nu te komen is door je zintuigen heel actief te prikkelen. Doe bijvoorbeeld iets waardoor je heel sterk ruikt. Ruik aan een sterk geurtje, eet iets waardoor je heel sterk proeft. Eet een zuur snoepje. Was je handen onder koud water. Knijp in iets wat bijvoorbeeld prikkelend is. Doe iets waardoor je zintuigen echt geprikkeld worden.

Kom in beweging

Een andere manier om dissociatie te doorbreken of soms ook te voorkomen is door in beweging te komen. Dissociatie gaat vaak samen met stilvallen, letterlijk en figuurlijk. Het kan stil worden in je hoofd. Het kan stil worden binnenin. Het kan ook echt stil worden in je lijf dat je misschien niet meer kan bewegen. Op het moment dat je die beweging weer toevoegt, help je je systeem om meer energie te ervaren en om je bewustzijn te vergroten. Sluit daarbij aan waar je bent en wat er haalbaar is. Het kan zijn dat het misschien lukt om op te staan, uit je stoel te komen en even te gaan wandelen.

Maar soms is die stap nog te groot. En begin dan bij wat lukt. Bijvoorbeeld kijk eens of het lukt om één vinger te bewegen en of daar misschien twee vingers van kunnen worden gemaakt. Of je je hand kan bewegen of je je arm kan bewegen et cetera. Vraag niet te veel van jezelf want daarmee overweldig je het systeem. Begin gewoon klein en bouw het uit.

Verbind met signalen van veiligheid

Wat ook helpend kan zijn bij dissociatie is om je heel bewust te verbinden met signalen van veiligheid. En daarmee bedoel ik signalen of prikkels die jou een fijn gevoel geven, die je misschien een gelukkig gevoel geven, waar je blij van wordt, die horen bij een fijne herinnering. En doe dit het liefst op iets zintuigelijks, op een zintuigelijk niveau. je kan iets bij je dragen wat je vast kan houden.  Waar een fijne herinnering bij hoort, een goed gevoel bij hoort. Dat kan bijvoorbeeld een steen zijn, maar ook een knuffel die je bij je kan houden. Het kan helpen om naar een foto of een afbeelding te kijken die je heel prettig vindt en om die bij je te dragen. Het kan helpen om bijvoorbeeld je hond of je kat op te zoeken of iemand vast te houden die fijn is voor jou. Of om in gedachten een fijne herinnering op te roepen in zoveel mogelijk detail.

Op het moment dat je je systeem in feite voedt met signalen van veiligheid, met dingen die fijn zijn voor jou, onderdruk je de dreiging en het gevaar die je systeem soms kan ervaren maar die er eigenlijk niet meer is.

Gebruik een crisiskaart

Is dissociatie nou iets waar je vaak mee te maken hebt en misschien wel in hele sterke mate, dan kan het goed zijn om een crisiskaart bij je te dragen. Een crisiskaart is een klein opvouwbaar kaartje wat je gewoon makkelijk bij je kan dragen. En waarop je dingen kan schrijven die belangrijk zijn. Bijvoorbeeld wat er met jou aan de hand is, wat mensen kunnen merken, wat mensen voor jou kunnen doen of juist niet moeten doen en ook met wie ze contact op kunnen nemen als ze je bijvoorbeeld aantreffen. Meer informatie hierover vind je op crisiskaart.nl.

Praat over wat helpt

Ten slotte, het is fijn als je de zoektocht naar hoe jij met dissociatie om kan gaan niet alleen voert, maar ook met belangrijke mensen om jou heen en misschien wel eens in een dissociatieve staat tegenkomen. Het is fijn om ook met anderen te praten over wat helpt er, hoe kunnen andere mensen jou helpen, wat kunnen ze ook beter niet doen en misschien ook wel om het te hebben over en hoe is dat voor hen.

Omgaan met dissociatie kan een hele zoektocht zijn, en die zoektocht is voor iedereen anders. Het is helpend om inzicht te krijgen in hoe jij dissociatie ervaart, waar je dit aan kunt merken, wanneer het optreedt. Hoe meer zicht je hebt op hoe het bij jou werkt, hoe meer grip je er op kunt krijgen.

Dit zijn enkele methoden om dissociatie te doorbreken of voorkomen. Experimenteer en probeer uit wat voor jou werkt.

  • 5-4-3-2-1 methode: Observeer je omgeving door vijf dingen te zien, vier geluiden te horen, drie geuren te ruiken, twee dingen te voelen en één smaak waar te nemen.
  • Nederlandse vlag methode: Zoek drie rode, drie witte, drie blauwe en eventueel een oranje object.
  • Oriënteren in het hier en nu: Benoem hardop waar je bent, wat je doet, en de datum. Herhaal dit indien nodig, en voeg details.
  • Prikkelen van zintuigen: bijvoorbeeld door aan een sterke geur te ruiken, iets zuurs te proeven, je handen onder koud water te doen of te knijpen in een prikkelballetje.
  • Kom in beweging: Beweging helpt energie en bewustzijn te vergroten. Sluit aan bij waar je bent en start klein, bijvoorbeeld met één vinger bewegen. Bouw de beweging langzaam uit.
  • Verbind met signalen van veiligheid: Objecten, foto’s, een liedje, een herinnering of het contact met een dier of geliefde om een gevoel van veiligheid te creëren.
  • Focus op je ademhaling: Richt bewust je aandacht op je ademhaling en hoe je in- en uitademt. Voel je borst uitzetten, hoe je longen zich vullen met lucht, etc.
  • Gebruik een crisiskaart: Noteer op een klein kaartje wat er bij jou speelt, hoe anderen kunnen helpen, en contactpersonen.
  • Praat met anderen: Bespreek wat jou helpt en hoe anderen hiermee om kunnen gaan.

Deze video en infosheet is onderdeel van een 6-delige reeks over trauma en gevolgen. De reeks is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds Slachtofferhulp.

Geschreven door:

Redactie

Niets missen?

Ontvang updates over nieuwe artikelen op Traumanet.

Deze site wordt beschermd door  reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en gebruikersverklaring zijn van kracht.

Deel dit artikel:

Meer artikelen

restitutiepolis dante zorgverzekeraar
Blog

Beste zorgverzekeraar

Dante: ‘Ik had graag telefonisch contact met u willen maken, uw stem willen horen, maar ik raak in paniek als ik u bel.’

Lees artikel

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.