Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie
Home » Infotheek » Informatie over traumatherapie » Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie
Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie is er voor kinderen en jongeren met klachten die zijn ontstaan na het meemaken van ingrijpende ervaring(en). De therapie richt zich op uitleg, triggers, steun, emoties en vaardigheden.
Wat is Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TG-CGT)?
Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie, afgekort TG-CGT, is een therapievorm ontwikkeld voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar, met psychische klachten die zijn ontstaan na het meemaken van nare, ingrijpende ervaring(en). TG-CGT wordt soms ook wel als TF-CBT beschreven, naar de Engelse vertaling Trauma Focused Cognitive Behavioral Therapy.
De behandeling richt zich op verschillende onderdelen, zoals:
Hoe is TG-CGT ontstaan?
TG-CGT is een geprotocolleerd (uitgeschreven) behandelprogramma ontwikkeld door Cohen, Mannarino en Deblinger in 2006. De behandeling bestaat uit verschillende modules waarin traumaverwerkings interventies, cognitieve gedragsprincipes en kennis over hechting, neurobiologie, systemisch werk (gezin) en empowerment met elkaar zijn geïntegreerd.
In 2008 is het protocol vertaald naar het Nederlands in opdracht van jeugdhulporganisatie de Bascule (nu Levvel) en de onderzoeksafdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het AMC.
Hoe werkt TG-CGT?
De TG-CGT behandeling bestaat uit verschillende onderdelen/stappen:
- Eerst krijgen kinderen/jongeren en ouders meer uitleg over traumaklachten en leren ze vaardigheden om ermee om te gaan, zoals het herkennen van spanning en wat helpt bij het verminderen ervan.
- Vervolgens schrijft het kind of de jongere een verhaal over wat hij of zij heeft meegemaakt, waarbij de therapeut helpt om stil te staan bij gevoelens en gedachten hierover.
- Daarna deelt het kind of de jongere het verhaal met een belangrijke volwassene – vaak een van de ouders of verzorgers.
- In de laatste fase van de behandeling ga je aan de slag met de toekomst.
Aan de slag met een werkboek
De behandeling gebeurt aan de hand van een werkboek Verwerken en versterken. Er is een werkboek voor kinderen en jongeren, een werkboek voor ouders en een werkboek voor therapeuten.
In deze werkboeken gaat de therapeut samen met ouders en jongeren aan de slag met opdrachten en oefeningen. Hier kan ook thuis aan worden gewerkt.
Bij sommige ggz-instellingen kunnen de eerste vier stappen van de behandeling ook digitaal worden gedaan met behulp van een door Jouw Omgeving speciaal ontwikkeld online behandelprogramma.
Wanneer kan TG-CGT helpend zijn?
De behandeling richt zich op het verminderen van traumagerelateerde klachten, bijvoorbeeld:
- Geluiden blijven horen en beelden zien die bij de gebeurtenis horen
- Gedachten hebben over de gebeurtenis (herbelevingen)
- Moeite met concentreren
- Prikkelbaar zijn
- Nachtmerries
- Angsten
- Constant alert en gespannen zijn
- Wegstoppen wat er is gebeurd en minder voelen
- Onzeker zijn en moeite hebben met andere mensen vertrouwen.
Op YouTube vind je de animatie Laat trauma je niet verscheuren met voorbeelden van klachten na nare ervaringen.
Waar kan ik TG-CGT? therapeuten vinden?
Het TF-CBT netwerk in Nederland heeft psychologen, orthopedagogen en psychiaters opgeleid om Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie te kunnen geven.
De website van het TF-CBT netwerk biedt een overzicht van plaatsen waar TF-CBT therapeuten te vinden zijn.
Waar vind ik scholing in TG-CGT?
De cursus Trauma Focused Cognitive Behavioral Therapy (TF-CBT) wordt gegeven bij de RINO Groep. In Nederland zijn vier TF-CBT trainers en supervisoren.
Waar vind ik meer informatie over TF-CBT?
Op TF-CBT Netwerk Nederland vind je uitleg, filmpjes en een overzicht van therapeuten.
Leestips
- De handleiding Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten – Met de methode Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie
En de bijbehorende werkboeken Verwerken en versterken:
Kijktips
Met medewerking van:
Rik Knipschild
GZ-psycholoog en psychotraumatherapeut NtVP bij Karakter en onderzoeker.
Gerelateerde artikelen
Infotheek onderwerpen
Deel dit artikel: