traumanet logo

Imaginaire rescripting

Imaginaire rescripting richt zich op het bewerken van traumatische herinneringen. Je kunt alsnog gevoelens uiten, behoeftes vervullen en een nieuwe uitkomst inbeelden.

Imaginaire rescripting (ImRs) richt zich op het bewerken en verwerken van betekenisvolle en vaak traumatische herinneringen. Tijdens de therapie haal je een (deel van een) nare of traumatische gebeurtenis uit je geheugen op. Je beeldt je vervolgens in hoe je deze gebeurtenis – of het verloop van de gebeurtenissen – zou willen veranderen naar een meer positieve uitkomst.

Alsnog uiten

ImRs bied je de mogelijkheid om de gevoelens, behoeftes en bewegingen te uiten die je op dat moment moest onderdrukken. Een levendige inbeelding van de oorspronkelijke gebeurtenis en daarna het herschrijven van die herinnering, geeft een ervaring ‘alsof het echt is’ en kan daarmee een helende, therapeutische werking hebben.

Nieuwe uitkomst

Door het herbeleven van de traumatische ervaring met een nieuwe uitkomst kunnen de negatieve associaties en gevoelens die aan de gebeurtenis zijn gekoppeld verminderen en vervangen worden door andere associaties en gevoelens. Ook kan een gevoel van controle worden (terug)gegeven in het in gedachten opkomen voor jezelf.

De verbeeldingsmethode werd al eind 19e eeuw beschreven, maar het onderzoek naar deze behandelmethode en de toepassing ervan hebben sinds de jaren 90 van de vorige eeuw een enorme groei doorgemaakt. ImRs werd toen gebruikt als een van de technieken binnen de cognitieve gedragstherapie (CGT voor PTSS) en binnen schematherapie – een behandeling van persoonlijkheidsstoornissen waarbij er vaak sprake is van traumatisering.

De behandeling bestaat uit 9 tot 16 sessies van 90 minuten, die wekelijks plaatsvinden. In het begin leer je elkaar en het trauma kennen, en krijg je uitleg over de therapie.

Inleven

In de eerste fase van de oefening ga je in je herinnering terug naar de traumatische situatie van toen. Je verkent deze met je zintuigen: wat voel je, ruik je, hoor je en zie je als je je inleeft alsof het nu weer gebeurt. De therapeut moedigt je aan jezelf te uiten.

Herschrijven

In de tweede fase van de oefening wordt deze herinnering herschreven. De eerste paar keer zal de therapeut het voordoen door in het beeld te stappen en om te doen wat nodig is en te bieden wat je nodig hebt. In de rest van de therapie stap je zelf in de herinnering als volwassene. Als je volwassen-ik zorg je voor jezelf als kind/slachtoffer van toen. Wat had er moeten gebeuren, wat had je willen doen?

Bekrachtigen

In de derde fase doorloop je deze rescripting; het herschrijven van de herinnering nogmaals, maar nu weer door de ogen van het kind/slachtoffer dat je toen was. En daarbij zie je hoe je als volwassene in het beeld stapt en helpt. Het kind in jou kan ook aangeven wat het op dat moment nodig had gehad. Misschien was het woedend, of had het troost nodig.

Je wordt aangemoedigd om deze nieuwe versie van de gebeurtenis te herhalen en je in te beelden hoe het zou zijn geweest als deze uitkomst daadwerkelijk had plaatsgevonden.

De behandeling is ontwikkeld voor mensen met complexe trauma‘s, maar wordt ook toegepast bij negatieve herinneringen en terugkerende nare beelden bij persoonlijkheidsproblematiek, depressie, sociale angst, dwangklachten en terugkerende nachtmerries.

ImRs wordt ook gebruikt als voorbereiding op moeilijke, gevreesde situaties in de toekomst.

Er zijn veel therapeuten, psychologen die ImRs geven vanuit hun praktijk. Ook bieden instellingen het aan.

Imaginaire rescripting kan face-to-face, maar soms ook online worden gevolgd.

Met medewerking van:

Remco van der Wijngaart

Psychotherapeut en GZ-psycholoog, supervisor en opleider cognitieve gedragstherapie (VGCt) en schematherapie (VSt en ISST). Werkzaam in psychotherapiepraktijk Perspectief en directeur van Van Genderen Opleidingen.

Deel dit artikel:

Kijktip

Kijktip

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.