traumanet logo

Tension & Trauma Releasing Exercises

Tension (& Trauma) Releasing Exercises (TRE) is een lichaamsgerichte methode die helpt om spierspanning, veroorzaakt door (chronische) stress of trauma, te ontladen. Je brengt jouw zelfhelende mechanisme op gang.

Tension (& Trauma) Releasing Exercises (TRE) is een lichaamsgerichte methode die helpt om diepliggende spierspanning, veroorzaakt door spanning, (chronische) stress of trauma, los te laten.

Het is heel natuurlijk dat bij stress de spieren activeren en er stresshormonen worden aangemaakt. Zodat je klaar bent om actie te ondernemen en op scherp te staan. De belangrijkste spieren die samentrekken bij stressvolle situaties zijn de psoas spieren, die door je bekken lopen en je romp en benen verbinden.

Trillen en schudden

Als de kust weer veilig is, wil je systeem herstellen van de opgebouwde spanning. Dit gebeurt natuurlijkerwijs door het trillen en schudden van de spieren. Alleen onderdrukken we dit vaak omdat we het lastig vinden – vooral in gezelschap – of omdat we het contact met de signalen van ons lichaam zijn verloren. Hierdoor blijft er stress rondzingen in je systeem. 

Ontladingsmechanisme

Bij TRE breng je het zelfhelende ontladingsmechanisme weer op gang. Er worden trillingen opgewekt die helpen spanning los te laten. Wanneer het ontladen op een veilige wijze wordt geactiveerd, ontspannen de spieren zich en kan het lichaam terugkeren naar een natuurlijke staat van rust en balans. Ook het zenuwstelsel komt hiermee weer tot rust en de productie van stresshormonen stopt. 

De grondlegger van TRE is trauma-expert David Berceli. Hij was jarenlang actief in gebieden die door oorlogen of natuurrampen waren getroffen. Hij ontdekte dat mensen die spontane trillingen toelaten minder last hebben van trauma.

TRE is van origine ontwikkeld als methode voor trauma, maar is in de laatste 25 jaar ook effectief gebleken voor iedereen met stress en spanning. 

Tijdens TRE doe je een set van oefeningen waarbij je de spieren licht activeert. Je gaat ervaren hoe je zenuwstelsel hierop reageert, zoals je adem, temperatuur en spierspanning. Je leert hiernaar te luisteren, zodat je leert om gaan met inspanning en ontspanning.

De oefeningen wekken zogenaamde neurogene tremoren op. Dit zijn spontane trillingen waarbij spanning wordt losgelaten. Doordat de spanning in ketens van spieren wordt ontladen, registreert het brein een vermindering van pijnsignalen en krijgt het het signaal dat het mag ontspannen. Je stressniveau kan dalen, zodat je veerkracht toeneemt.

De fysieke klachten waarmee mensen kampen door langdurige spanning zijn vaak:

 • gespannen kaken
 • tandenknarsen
 • hoofdpijn, nek- en schouderklachten
 • rugpijn
 • een hoge, oppervlakkige ademhaling
 • stramme heupen en benen
 • fybromyalgie.

Mentaal zijn het vaak klachten als:

 • een verstoord slaappatroon
 • continu alert en onrustig
 • lusteloosheid
 • prikkelbaarheid
 • PTSS
 • burn-out
 • migraine.

TRE is voor iedereen geschikt omdat het een lichaamseigen mechanisme is. Het is ontworpen als een methode voor gezonde zelfregulatie. Heb je de oefeningen eenmaal veilig aangeleerd bij een TRE-provider, dan kun je het zelfstandig en naar behoefte je leven lang inzetten.

Voorzichtig bij

Er zijn indicaties waarbij extra voorzichtigheid of specifieke begeleiding geboden is, zoals het gebruik van veel medicatie, het lichaam minder kunnen ervaren en epilepsie. Leg je situatie daarom altijd voor aan een gecertificeerde TRE-provider. Indien nodig kan deze je doorverwijzen naar een andere TRE-provider die hierin gespecialiseerd is. 

Bij klachten als gevolg van trauma is het zeer raadzaam TRE onder zorgvuldige begeleiding van een gecertificeerde TRE-provider aan te leren. Zo leer je signalen van je zenuwstelsel kennen, de grenzen van het ontladingsproces in de gaten te houden en jezelf te reguleren.

Belangrijk is dat je TRE beoefent vanuit een comfortabele staat van zijn. TRE-providers zijn opgeleid met kennis van het zenuwstelsel en de polyvagaal-theorie. 

Waar vind ik een TRE-provider?

Gecertificeerde TRE providers aangesloten bij TRE Nederland.

Wil je TRE-Provider worden, dan volg je de TRE opleiding. Er zijn twee opleiders in Nederland die deze opleiding geven:

Met medewerking van:

Marc Doomernik

TRE opleider in Nederland, coach voor trauma– & stressverwerking, cranio sacraaltherapeut: Marc Doomernik.

Deel dit artikel:

Kijktip

Kijktip

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.