Derealisatie

Derealisatie is een vorm van dissociatie waarbij de wereld om je heen onwerkelijk, wazig of vreemd aanvoelt. Mensen die dit ervaren beschrijven vaak dat het voelt alsof ze in een droom leven, of alsof er een glazen wand tussen henzelf en de omgeving staat.

Derealisatie ervaren kan beangstigend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat het een normale reactie kan zijn op stress of trauma. Wanneer derealisatie optreedt in reactie op een heftige ervaring lost dit na verloop van tijd vaak weer op. Houdt het lang aan, dan is het goed hier hulp bij te zoeken.

Symptomen van derealisatie

Derealisatie kan zich op verschillende manieren uiten en in verschillende gradaties. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Een gevoel van vervreemding: Alles om je heen lijkt onecht of onwerkelijk, waardoor je je vervreemd kan voelen van je omgeving.
  • Visuele veranderingen: Dingen kunnen wazig of vervormd lijken.
  • Fysieke objecten voelen anders: Een object voelt anders dan je verwacht, bijvoorbeeld een theemok die voelt als rubber.
  • Een veranderde tijdsbeleving: De tijd lijkt sneller of langzamer te gaan dan normaal.
  • Gevoel van emotionele afstand: Je voelt je losgekoppeld van anderen en hebt moeite om contact te maken.

Verschil tussen derealisatie en wanen

Een belangrijk verschil tussen symptomen van derealisatie en psychotische wanen is dat de zogenaamde realiteitstoetsing bij mensen die derealisatie ervaren intact is. Dit betekent dat zij onderscheid kunnen maken tussen wat ze denken en voelen en dat wat ‘echt’ is, zelfs als dat niet zo voelt. Iemand die een psychotische waan heeft kan dit onderscheid niet maken en ervaart alles als ‘echt’, ook wanneer een bepaalde waarneming niet ‘echt’ is. 

Wat veroorzaakt derealisatie?

Derealisatie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder:

  • Stress en angst: Langdurige stress of hevige angst kunnen leiden tot gevoelens van derealisatie.
  • Trauma: Mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt, zoals misbruik, een ongeluk of plotseling verlies, kunnen derealisatie ervaren als een beschermingsmechanisme.
  • Slaaptekort en oververmoeidheid: Gebrek aan slaap kan je mentale staat beïnvloeden en bijdragen aan deze symptomen.
  • Alcohol- en drugsgebruik: Gebruik van middelen kan tot symptomen van vervreemding en onwerkelijkheid leiden.  
  • Koorts en lichamelijke ziekten: Als het lichaam hard moet werken, bijvoorbeeld bij koorts, treedt derealisatie regelmatig op. 

Hoe ga je om met derealisatie?

Het ervaren van derealisatie kan beangstigend zijn en je kunt er veel last van hebben in het dagelijks leven als het veel voorkomt. Dit zijn een aantal tips van mensen met eigen ervaring om hier om te gaan:

  • Blijf kalm: Het ervaren van derealisatie is een normaal verschijnsel en komt regelmatig voor. Ervaringen van derealisatie gaan meestal vanzelf over.
  • Grondingstechnieken: Focus op je zintuigen, zoals het voelen van de grond onder je voeten of luisteren naar geluiden om je heen. Bekijk ook andere grondingsoefeningen
  • Verminder stress: dingen als mindfulness, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de stress in je zenuwstelsel te verminderen.
  • Zorg voor je lichaam: voldoende slaap, goede voeding en regelmatig bewegen helpt om je lichamelijke conditie te verbeteren. Dit heeft vaak een positief effect op derealisatie.
  • Zoek professionele hulp: Als derealisatie je dagelijks leven sterk beïnvloedt, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken. Lees hier meer over op de website van Caleidoscoop.

Ergens naar op zoek?

Doorzoek alle content op specifiek onderwerp of thema.

Filter by Themas
Dissociatie
Ingrijpende jeugdervaringen
PTSS
Trauma
Traumatherapie

Deel dit artikel:

Meer over dit onderwerp

Leestip

Luistertip

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.