traumanet logo

Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

IEMT kan verlichting brengen bij steeds terugkerende vervelende emoties en gevoelens. De behandeling werkt met oogbewegingen die helpen om herinneringen opnieuw te beoordelen, ervaringen te verwerken en positieve inzichten te integreren. 

IEMT staat voor Integral Eye Moment Therapy en is een methode die verlichting kan brengen bij hardnekkige klachten. IEMT is ontwikkeld om steeds bovenkomende herinneringen en terugkerende negatieve emoties, lichaamsgevoelens en overtuigingen te neutraliseren door middel van oogbewegingen.

Door aanpassingen in de manier van kijken (letterlijk je blik te verbreden), kunnen vaste patronen worden doorbroken en nieuwe verbindingen aangemaakt in het brein. Met deze methode laat je licht schijnen in de donkerste hoeken van het brein, waardoor helderheid, genezing en integratie kan worden gebracht.

IEMT is ontwikkeld in Engeland door Andrew T. Austin. Hij wilde een oplossing vinden voor cliënten met meerdere trauma’s. In de praktijk bleek het voor mensen erg zwaar om over hun traumatische ervaringen te (blijven) vertellen. Ieder trauma apart behandelen zou jaren therapie vragen. Met IEMT heeft Austin een mix gemaakt van inzichten uit onderzoek, ervaring en meerdere technieken. Met als doel steeds uit te komen bij kern van het probleem en positieve verandering te brengen in de reacties in het brein en het lichaam.

Er wordt gestart met een kennismakingsoefening met een herinnering die niet te spannend voor je is. Vaak krijg je al wat meer afstand tot de herinnering en nemen de emoties die je erbij hebt af. Als IEMT voor je werkt en je je veilig voelt, gaan jij en je behandelaar verder op zoek. Zoals naar overtuigingen en emoties die je ervaart in het dagelijks leven. Reacties in je lichaam vormen de ingang om terug te sporen naar de eerste keer dat je dat gevoel hebt ervaren. Je hoeft niet te praten over je ervaringen en herinneringen. Zodra je weet wat de eerste keer was van dat gevoel, gaan de oogbewegingen van start, terwijl jij aan de herinnering denkt.

IEMT-stick

Je volgt de bewegingen van de IEMT-stick in verschillende richtingen. Na een rondje oogbewegingen, wordt het restgevoel onderzocht bij de herinnering, om verder te werken aan de geheugensporen die hieraan vastzitten. Associaties van het brein worden gevolgd om telkens te komen tot de imprint (de eerste ervaring) van dit resterende gevoel. Het proces gaat verder tot alle reacties geneutraliseerd zijn.

Nieuwe verbindingen

Je herinneringen worden opnieuw beoordeeld door het brein. Je ervaart vaak meer afstand tot de oude gebeurtenissen en er ontstaan gezonde grenzen tussen het heden en verleden. Door nieuwe verbindingen krijg je niet meer de automatische trigger responsreacties. Het gevoel waar je bij aanvang van de sessie last van had, wordt niet meer automatisch opgeroepen. De intensiteit is minder.

IEMT kan bij zowel fysieke, emotionele, psychosomatische en psychische/mentale klachten ingezet worden. Hierbij kun je denken aan steeds terugkerende herinneringen, emoties, lichaamsgevoelens, identiteitsbelevingen en belemmerende overtuigingen, trigger-responsreacties, trauma, angst, depressie en PTSS.

Wanneer kun je (beter) geen IEMT doen?

Op het moment daat je je aanmeldt, vindt een screening plaats of er veilig gewerkt kan worden met IEMT. De ogen moeten gezond zijn en de behandeling moet neurologisch verantwoord zijn. Ook is belangrijk dat er geen sprake is van psychotische klachten in het heden of verleden. Wanneer je nog moet getuigen in een strafrechtelijk proces, dient er eerst toestemming te zijn van de advocaat.

Er zijn behoorlijk wat IEMT- Practitioners in Nederland te vinden. Het is belangrijk om goed af te stemmen of een behandelaar bij jou en je vraag past.

Op IEMT Nederland vind je een overzicht van behandelaren.

Leestips

Kijktip

Online workshops van IEMT ontwikkelaar Andrew T. Austin via YouTube

Met medewerking van:

Anne ten Brinke, IEMT opleider bij IEMT training en Naima Trouk, advanced IEMT-practitioner en psycholoog.

Deel dit artikel:

Leestip: artikel

https://iemtnederland.com/iemt-is-effectief-bij-trauma-artikel-in-medisch-dossier/

Leestip: boek

IEMT kids prentenboek

Luistertip

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.