traumanet logo

Jouw eigen comfortabele plek

Een plek ervaren en beschrijven waar jij je comfortabel voelt, kan helpen bij het creëren van positieve gevoelens. Ook kun je de comfortabele plek herlezen op momenten dat je je minder goed voelt.

Voordat je gaat schrijven, kun je een meditatie doen om contact te maken met een plek die voor jou comfortabel voelt. 

 • Kijk of je zo ontspannen mogelijk kunt zitten. Voel waar je lichaam contact maakt met de stoel waar je op zit. Je handen rusten losjes op je bovenbenen of in je schoot. Je voeten maken contact met de vloer. Breng je aandacht bij je ademhaling. Laat je inademing en uitademing komen en gaan in je eigen ritme. Volg het rijzen en dalen van je buik of je borst.

 • Laat nu een beeld opkomen van een plek waar jij je comfortabel voelt. Dit kan een plek ergens in je eigen omgeving zijn, of een herinnering uit het verleden. Een plek waar je je prettig voelt. Waar voel jij je op je gemak en misschien wel geborgen? Ben je alleen, of is er iemand bij je?

  Het kan zijn dat er meerdere plekken in je gedachten komen en dat je het moeilijk vindt om er één te kiezen. Laat dit zo zijn, je mag ze allemaal voorbij zien komen.
  Het kan ook zijn dat er geen beeld van een comfortabele  plek bij je opkomt. Dat geeft niet, dan fantaseer je er zelf een.

 • Maak gebruik van je zintuigen.
  Wat zie je? Is het er donker of licht? Zijn er kleuren te zien?
  Hoor je iets? Is het geluid dichtbij, of ver weg?
  Voel je iets? Is er warmte, raakt iets je aan, is er een ondergrond?
  Ruik je iets? Een zoute zeelucht, een warme geur van dennennaalden, een haardvuur?
  Misschien proef je ook wel iets?
  Hoe voelt je lichaam op deze plek?

 • Kom dan rustig weer terug met je aandacht in het hier en nu. Adem in, adem uit. Beweeg je vingers, handen, je voeten, je gezicht. Open je ogen, strek je wat uit.

Schrijfopdracht

Beschrijf jouw comfortabele plek. Wat heb je gezien, gevoeld, gehoord, geroken, geproefd. Hoe voelde je je hier? Was je alleen of met iemand om je heen? Hoe voelde je je in je lichaam? Neem je hele beleving mee en probeer niet te corrigeren met je gedachten. Misschien is het een idee om er ook iets bij te kleuren of plakken.

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.