traumanet logo

Contact met lotgenoten

Trauma kan erg eenzaam maken. Contact met lotgenoten, mensen die vergelijkbare ervaringen hebben meegemaakt en/of met dezelfde uitdagingen worstelen, kan veel steun bieden.

Lotgenotencontact kan op verschillende manieren: in de vorm van live bijeenkomsten en ontmoetingen, maar bijvoorbeeld ook online en telefonisch. 

Er zijn verschillende organisaties en initiatieven die een vorm van lotgenotencontact bieden met betrekking tot trauma. We verzamelen ze op deze pagina.

Academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid

Biedt lotgenotencontact via een forum en activiteiten voor volwassen slachtoffers van kindermishandeling.

Angst Fobie Therapie netwerk

Een netwerk voor therapie en coaching bij angsten, maar ook voor andere klachten zoals stress, burnout, depressie en trauma’s. Op de website is een forum voor lotgenoten met PTSS.

Caleidoscoop logo

Caleidoscoop

Landelijke vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis. Biedt diverse vormen van lotgenotencontact, waaronder gespreksgroepen over het (leren) leven met een dissociatieve stoornis.

De Hoofdzaak (Noord-Holland)

Zelfregie- en herstelorganisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Zij organiseert o.a. een zelfhulpgroep PTSS en DIS (in Alkmaar).

Depressie Vereniging

Landelijke Depressie Vereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten.

  • Supportgroepen (live)
  • Depressielijn (telefonisch)
  • Depressie Connect (digitaal)

Enik Recovery College (Utrecht)

Een herstelacademie; leeromgeving en ontmoetingsplaats voor herstel van psychische ontwrichting. Regelmatig worden trauma-gerelateerde werkgroepen aangeboden, o.a.:

Herstelacademie Haarlem en Meer

Biedt onder meer cursussen en workshops gericht op persoonlijke ontwikkeling en herstel, waaronder cursus Traumasporen.

HerstelTalent (Zeeland)

Zet ervaringsdeskundigheid in bij herstelprocessen. Biedt diverse cursussen aan, waaronder cursus Vroeg Kinderlijk Trauma.

Lotgenoten Seksueel Geweld (LSG)

Lotgenotenplatform voor vrouwen en mannen in Nederland en Vlaanderen die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld of misbruik.

Maatje achter de Voordeur

Vrijwilligers met eigen ervaring (maatjes) bieden steun aan mensen die huiselijk en/of seksueel geweld hebben meegemaakt.

MIND Atlas zelfregie-/herstelinitiatieven

Onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor een psychisch gezonder Nederland. Biedt een atlas van o.a. organisaties voor zelfhulp en herstel; selecteer onder filteren op: soort organisatie: Zelfregie- & herstelcentra en/of Zelfhulp & Lotgenoten.

project speak now

Project Speak Now

Het doel van Project Speak Now is het meer bespreekbaar maken van seksueel misbruik en seksueel geweld, om zo bestaande taboes te doorbreken en te helpen bij de verwerking. Ze bieden onder andere gespreksgroepen (Talking Circles genoemd) voor lotgenoten.

PTSS/CPTSS Lotgenoten

Openbare Facebook-groep rond PTSS/CPTSS.

SAFE

SAFE

De website van SAFE is er speciaal voor vrouwen in onveilige relaties. SAFE heeft een forum waar (anoniem) vrouwen die partnergeweld (hebben) ervaren met elkaar kunnen praten.

Slachtofferhulp Nederland

Biedt contact met lotgenoten voor als je slachtoffer bent van ingrijpende ervaringen. Lotgenotencontact live of online, via lotgenotengroepen, themabijeenkomsten en een community.

Stichting voor Ons

Lotgenotencontact, workshops, trainingen, en lezingen voor en door slachtoffers van seksueel misbruik of mishandeling.

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant

Brengt lotgenoten bij elkaar in ruim 100 zelfhulpgroepen, waaronder rond PTSS.

trauma en dissociatie

Biedt een online platform (Discord-server) waar lotgenoten met een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS/AGDS en CPTSS), ervaringen kunnen delen.

Veteranen Kids

Organiseert diverse activiteiten en evenementen waar kids (alle leeftijden) van veteranen de kans krijgen om lotgenoten te ontmoeten, ervaringen te delen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zie agenda en social media, o.a. besloten Facebook groep Stichting Veteranen Kids.

Tip de redactie

Ontbreekt er een initiatief? Laat het ons weten!

Deel pagina:

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.