traumanet logo

Tips voor naasten

Hoe kun je iemand in jouw omgeving die te maken heeft met trauma ondersteunen? Binnen je eigen grenzen en mogelijkheden? In dit overzicht bieden we tips en suggesties voor jou als naaste. Er is niet één manier, probeer samen uit te vinden wat voor jullie beide werkt.

Luisteren zonder oordeel

Een van de belangrijkste manieren om er voor de ander te zijn, is luisteren en serieus nemen. Laat iemand vertellen over ervaringen vanuit eigen beleving. Trauma kan leiden tot gevoelens van schaamte en ongeloof. Het is heel helpend als iemand merkt dat hij of zij kan delen, en jij kunt luisteren, zonder dat je gaat adviseren. Herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen fragmentarisch zijn (uit losse stukjes bestaan). Ga niet voor de ander aanvullen of invullen. Wees geduldig.

Geef erkenning

Erken de pijn, angst, boosheid en het verdriet van de persoon. En ook die van jouzelf. Trauma kan diepgaande emotionele gevolgen hebben. Vermijd het bagatelliseren van ervaringen of het vergelijken met anderen of met jouzelf. Iedereen beleeft en verwerkt trauma op zijn eigen manier. 

Begrijp wat trauma inhoudt

Het is heel helpend voor jezelf en de ander om te begrijpen waar trauma over gaat en wat de impact ervan kan zijn. Zo kun je inzien dat iemand ooit overlevingsmechanismen heeft ontwikkeld, die soms misschien nog steeds actief zijn. Of dat iemands zenuwstelsel heel snel alarm kan slaan bij de kleinste triggers, en snel gespannen is. En dat dat automatisch gaat.

Als je meer begrijpt van trauma, kun je ook iemands klachten en soms complexe gedrag beter plaatsen.

Vraag wat iemand nodig heeft

Vul niet in, maar vraag waar iemand behoefte aan heeft. Een luisterend oor, een knuffel, advies, of samen iets gaan doen? Het kunnen soms hele praktische dingen zijn. Zoals samen een spelletje doen, of een wandeling maken. Misschien wil iemand ook wel dat je samen met hem of haar op zoek gaat naar hulp.

Respecteer grenzen

Accepteer het als iemand behoefte heeft aan ruimte of tijd voor zichzelf. En dit geldt ook voor jou, en jouw behoefte aan ruimte en tijd voor jezelf. Respecteer grenzen en forceer geen gesprekken of activiteiten. Probeer te vertrouwen op iemands eigen proces en tempo, en besteed ook aandacht aan wat jij zelf nodig hebt en jouw grenzen. 

Zorg voor jezelf

Het bieden van ondersteuning aan iemand met trauma kan ingewikkeld en zwaar zijn. Zorg daarom ook goed voor jezelf, juist als je er voor een ander wilt kunnen zijn. Ook jij mag om een luisterend oor, steun of hulp vragen. Bij vrienden, familie, lotgenoten, of een hulpverlener. En ook jij mag het aangeven als het even te veel wordt, of als je niet weet wat je moet of kan doen. Door je eigen grenzen liefdevol te communiceren, creëer je voorspelbaarheid en veiligheid.

Ergens naar op zoek?

Doorzoek alle content op Traumanet op specifiek onderwerp of thema.

Filter by Themas
Ingrijpende jeugdervaringen
Trauma

Deel dit artikel:

Leestip

traumasensitief partnerschap

Artikel over traumasensitief partnerschap en hoe samen om te gaan met trauma

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.