Collages maken bij trauma
Home » Hulpbronnen » Creatieve oefeningen voor zelfregulatie » Collages maken bij trauma
Collages maken kan je helpen om weer terug te keren naar jezelf en opnieuw op je eigen instincten durven vertrouwen.
Collages maak ik enorm graag in allerlei vormen en maten, met verschillende materialen zoals hier met vloeipapier, maar ook met foto’s en teksten uit tijdschriften en prints die ik zelf maak. Ook binnen de beeldende therapie is het een techniek die veel wordt ingezet. Maar wist je dat het ook een enorme meerwaarde heeft bij het verwerken van trauma?
Fragmentatie
Trauma wordt vaak geassocieerd met fragmentatie van het Zelf en vereist het herstel van verbindingen, zowel met je eigen binnen- als buitenwereld.
Bessel van der Kolk zegt daarover:
“Getraumatiseerde mensen voelen zich chronisch onveilig in hun lichaam: het verleden leeft in de vorm van knagend innerlijk ongemak. Hun lichamen worden voortdurend gebombardeerd door viscerale waarschuwingssignalen, en in een poging deze processen te beheersen, worden ze vaak expert in het negeren van hun onderbuikgevoelens en in het verdoven van het bewustzijn van wat er binnenin wordt afgespeeld. Ze leren zich voor zichzelf te verstoppen.”
Verwonding hechten
Er is een parallel tussen het maken van een collage, het knippen en samenbrengen van verschillende elementen, en een traumatische verwonding die aan elkaar moet worden gehecht om te genezen.
Ik kwam een heel interessant artikel tegen van Anila Babla. Een beeldend therapeute die de werking van de collagetechniek onderzocht, specifiek bij traumaverwerking. In de video zet ik haar redenen die pleiten voor het inzetten van de collagetechniek als onderdeel van traumaverwerking op een rij. Mét voorbeelden.
Geschreven door:
Auke Smit
Auke deelt via haar sociale media accounts (@YouBlossom) tools om mensen te inspireren om creatieve zelfexpressie in te zetten in hun herstel. Haar werk is gebaseerd op haar persoonlijke ervaring met het helen van complex trauma en haar expertise als beeldend therapeut.