Veilige plek in jezelf
Home » Hulpbronnen » Creatieve oefeningen voor zelfregulatie » Veilige plek in jezelf
Voel je je gestrest, angstig of somber? Deze oefening helpt je om een veilige plek te creëren op papier. En in jezelf.
Tijdens de opleiding beeldende therapie leerde ik het vormtekenen kennen; een methodiek afkomstig uit de Antroposofie die helpt bij het versterken van de Ik-kracht. Het wordt ingezet als middel om iemand terug te leiden naar zichzelf: wie ben ik, waar sta ik?
Ademmeditatie
Vormtekenen kan je ondersteunen op momenten dat je je gestrest, angstig of somber voelt. Dit is vaak het geval bij mensen met onverwerkt trauma. Middels een diepe en ontspannen aandacht leidt deze oefening tot een subtiele ademmeditatie. Het lichaam ontspant zich op een zeer diep niveau. En de ademhaling wordt gebruikt om spanningen los te laten.
De oefening
We werken op een horizontaal vel papier (ik werk hier op een zwart papier met een witte gel-pen, maar een wit papier met potlood, krijt of houtskool werkt ook uitstekend).
- Voordat je begint focus je op je ademhaling en de sensaties in je lichaam
- Begin aan de onderzijde van het papier met het tekenen van een liggende acht (een lemniscaat)
- Maak nu de beweging steeds groter, zodat deze zich kan uitbreiden op het papier. Hierbij bewegen de linker- en rechterhelft zich naar elkaar toe.
- De focus ligt niet op de lemniscaat maar op de tussenruimte die ontstaat tussen de twee helften. Deze tussenruimte symboliseert een veilige plek, de twee overhellende helften vormen een veilige begrenzing.
- Als je wilt kun je de cirkelende tekenbeweging afstemmen op je ademhaling
- Het kan zijn dat je in het begin probeert om de oefening vanuit je hoofd te doen. Je zult ervaren dat wanneer je je overgeeft aan het proces, je handen de vorm kennen en je die kunt volgen.
- Neem je tijd, vertraag, je kunt je ogen dichtdoen als dat fijn voelt en de beweging volgen.
Geschreven door:
Auke Smit
Auke deelt via haar sociale media accounts (@YouBlossom) tools om mensen te inspireren om creatieve zelfexpressie in te zetten in hun herstel. Haar werk is gebaseerd op haar persoonlijke ervaring met het helen van complex trauma en haar expertise als beeldend therapeut.