Iemand met trauma steunen
Home » Infotheek » Informatie over trauma » Iemand met trauma steunen
Trauma kan enorm veel impact hebben op iemands leven, en ook op de naasten om iemand heen. Of je nou vriend, collega, familie of partner bent van iemand met trauma. Tegelijkertijd kun je als naaste juist ook veel voor iemand betekenen door steun te bieden.
Er is niet één manier of methode is om iemand te steunen, en het is vaak een zoektocht met elkaar om uit te vinden waar behoefte aan is en wat er goed werkt. We delen een aantal tips en handvatten die kunnen helpen.
* Deze informatie kun je onderaan de pagina ook in een video bekijken.
Tip 1: probeer trauma een beetje te begrijpen
Je hoeft geen deskundige te worden, maar het is helpend om wat basiskennis te hebben over trauma en de mogelijke gevolgen. Hoe meer je begrijpt van iemands klachten en gedrag, hoe beter je iemand kunt ondersteunen. In de infotheek vind je veel informatie en boekentips.
Tip 2: NIVEA: niet invullen voor een ander
Trauma kan op veel verschillende manieren ontstaan, en de impact is voor iedereen anders. Wat voor de een bijvoorbeeld traumatisch is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Vul daarom nooit voor iemand in hoe iets geweest moet zijn, waar hij of zij last van heeft, of wat nu zou moeten helpen. Sluit aan bij iemands eigen beleving en neem die serieus.
Tip 3: Luister zonder te oordelen
Veel mensen met trauma worstelen ook met schaamte en schuldgevoelens, wat het extra moeilijk kan maken om erover te praten. Je steunt iemand door ruimte te geven om te vertellen wat hij of zij wil vertellen, daar met aandacht naar te luisteren en niet te oordelen. Open en neutrale vragen stellen helpt. Wil iemand graag vertellen maar heb je zelf op dat moment even geen ruimte om echt te luisteren? Geef dit dan aan en zoek samen een ander moment.
Tip 4: Vraag waar iemand behoefte aan heeft
Waar iemand behoefte aan heeft, kan per persoon en ook per moment verschillen. Het ene moment is dat misschien een luisterend oor of een knuffel, terwijl op een ander moment samen iets ondernemen of uitzoeken prettig is. Geef daarom geen ongevraagd advies en vul behoeftes niet voor de ander in, maar vraag ernaar.
Tip 5: Wees duidelijk en voorspelbaar
Duidelijkheid en voorspelbaarheid geven rust. Zeg daarom wat je doet, en doe ook wat je zegt. Je kunt dingen voorspelbaar maken door ze van tevoren door te spreken en aan verwachtingsmanagement te doen. Bijvoorbeeld door te vertellen hoe een afspraak ongeveer gaat verlopen, wie erbij zal zijn en hoelang het gaat duren. Ben je wat later, of loopt iets anders dan gepland? Laat het even weten.
Tip 6: Heb geduld
Herstel van trauma kost tijd en het herstelproces kan onvoorspelbaar zijn. Probeer daarom geduld te hebben en het tempo van de ander te volgen. Onthoud dat bij trauma de regel ‘langzamer is sneller’ nog wel eens op gaat. Liever kleine, haalbare stappen vooruit, dan te grote stappen die achteraf te groot bleken.
Tip 7: Niet weten is oké
Soms heb je gewoon geen idee wat je moet zeggen, of doen. Dat is oké, en dit mag je dan ook zeggen. Soms is dat zelfs het beste om op zo’n moment te doen.
Tip 8: Zorg goed voor jezelf en jouw grenzen
Niet eens zo zeer een tip, als wel iets dat heel belangrijk is. Want iemand steunen met trauma kan zwaar zijn en ook veel impact hebben op jou. Blijf daarom ook tijd en ruimte maken voor jezelf en wat jij nodig hebt, alleen zo kun je er echt voor iemand anders zijn en blijven.
Het is daarnaast ook belangrijk om niet alleen de grenzen van de ander, maar ook die van jezelf te respecteren. Zowel de grenzen qua wat je kan dragen, maar ook qua wat je kan en wil bieden. Door hier open en eerlijk over te communiceren, creëer je duidelijkheid en voorspelbaarheid, en daarmee zorg je weer voor de ander én jezelf.
Samengevat
Of je nu een vriend, collega of partner bent van iemand met trauma: weet dat je iemand op verschillende manieren kunt steunen, en dat jouw steun voor iemand van grote betekenis kan zijn.
Video: Hoe kun je iemand met trauma steunen?
Deze video is onderdeel van een 6-delige reeks over trauma en gevolgen. De reeks is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds Slachtofferhulp.
Ergens naar op zoek?
Doorzoek alle content op specifiek onderwerp of thema.
Infotheek onderwerpen
Deel dit artikel: