traumanet logo

Informatie over PTSS

Artikelen over PTSS

Een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS, is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken en/of getuigen zijn van een traumatische gebeurtenis.

Complexe PTSS ontstaat als gevolg van herhaalde en langdurige traumatische ervaringen, zoals blootstelling aan verschillende vormen van geweld en/of verwaarlozing. 

PTSS wordt gekenmerkt door verschillende symptomen, waaronder herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen, angst- en stressklachten. 

PTSS staat als psychische aandoening omschreven in de Diagnostical and Statistical Manual of Mental Disorders. De classificatie PTSS wordt gesteld als aan verschillende diagnostische criteria wordt voldaan. 

Naar schatting ontwikkelt zo’n 9% van de mensen die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt of hier getuigen van is geweest een posttraumatische stressstoornis.

Behandeling van PTSS richt zich op het verminderen van symptomen zoals herbelevingen, angst en prikkelbaarheid. Een PTSS behandeling kan uit verschillende behandelmethoden bestaan. 

In de behandeling van complexe PTSS wordt vaak gewerkt met een fasegericht-behandelmodel. De verschillende fasen worden niet altijd doorlopen, dit is afhankelijk van de klachten die iemand ervaart.

Leren omgaan met de gevolgen van PTSS is voor velen een grote uitdaging. Verschillende dingen kunnen helpen in dit proces. 

Er bestaan verschillende misverstanden over PTSS. Zo wordt wel eens gedacht dat trauma hetzelfde is als PTSS. Deze en andere misverstanden leggen we graag uit. 

Voordat PTSS in 1980 officieel erkend werd als psychische aandoening, werden termen als ‘shell shock’, Vietnamsyndroom en ‘oorlogsneurose’ gebruikt om de impact van trauma te beschrijven.

Veel mensen met PTSS hebben ook andere psychische klachten, zoals angst- en stemmingsproblemen, verslaving en eetproblemen. 

Ergens naar op zoek?

Doorzoek alle content op Traumanet op specifiek onderwerp of thema.

Filter by Themas
Ingrijpende jeugdervaringen
PTSS

Ontvang updates

We voegen regelmatig nieuwe informatie toe. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deze site wordt beschermd door  reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en gebruikersverklaring zijn van kracht.

Deel:

Traumanet steunen?

Wil je ons platform helpen groeien en verbeteren?
We kunnen jouw steun goed gebruiken.

Deel jouw feedback

Traumanet is een platform in ontwikkeling.
Jouw feedback is waardevol!

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.