Waarom rust essentieel is bij herstel van trauma

Voldoende rust nemen is essentieel voor herstel van trauma, maar tegelijkertijd vaak ook een fikse uitdaging voor het hoofd en lijf dat gewend is om AAN te staan. Auke deelt zes redenen waarom rust zo essentieel is. 

Vind jij ook dat je geen rust verdient? Of vind je juist dat je rust moet verdienen, door eerst nog een klusje af te maken, voordat je mag gaan zitten en even niks meer hoeft te doen.

Leven met onverwerkt trauma leeft vaak in ons als een gevoel van urgentie en kan ons vermogen om te rusten enorm beïnvloeden. De onrust manifesteert zich in ons lichaam, in onze hersenen, overtuigingen en gedragingen. Zo kunnen we de hele tijd bezig blijven of de focus leggen op de behoeften van anderen (pleasen), in plaats van aan onszelf tegemoet te komen. Het is een beetje alsof je op de automatische piloot leeft, als een kip zonder kop.

Wanneer je de hele tijd “aan staat”, hyperwaakzaam bent, je angstig voelt, ertoe neigt om op te stijgen naar je hoofd of last hebt van fysieke pijn, maakt rust nemen een uitdaging.

Om rust te nemen moeten we uit onze overlevingsmodus komen

En juist die hebben we aangewend om onszelf te beschermen. Vertragen en verstillen kan daardoor soms zelfs angstaanjagend aanvoelen.

Om ons systeem niet nog meer te belasten, is het belangrijk om hiermee gedoseerd te oefenen: door kleine rustmomenten in te lassen en zo ons vermogen voor langere rustperioden op te bouwen. Dit proces van doseren noemt Peter Levine ‘titreren’. Dit is een kwetsbaar proces, waarbij de hulp van een lichaamsgerichte therapeut enorm helpend kan zijn!

Naarmate onze capaciteit groeit, kunnen we met langere rustperioden oefenen, waardoor je de vruchten kunt gaan plukken in je herstel.

6 redenen waarom rust essentieel is bij herstel van trauma

  • Rust is essentieel voor het reguleren van het autonome zenuwstelsel
  • Rust ondersteunt de integratie van traumatische herinneringen
  • Rust is essentieel voor de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam
  • Rust verbetert de cognitieve functies & copingvaardigheden
  • Rust zorgt ervoor dat je emoties beter kunt reguleren
  • Rust helpt bij het opbouwen van veerkracht
Vorige slide
Volgende slide

Wat geeft jou rust?

Auke Smit deelt via haar sociale media accounts (@YouBlossom) tools om mensen, bij wie de levensenergie gestagneerd is geraakt ten gevolge van trauma, te inspireren om creatieve zelfexpressie in te zetten in hun herstel. En zo bij te dragen om mensen (opnieuw) tot bloei te laten komen. Haar werk is gebaseerd op haar persoonlijke ervaring met het helen van complex trauma en haar expertise als beeldend therapeut (en antropoloog).

Je kunt Auke volgen via Insta  of LinkedIn.

Geschreven door:

Auke Smit

Niets missen?

Ontvang updates over nieuwe artikelen op Traumanet.

Deze site wordt beschermd door  reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en gebruikersverklaring zijn van kracht.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

restitutiepolis dante zorgverzekeraar
Blog

Beste zorgverzekeraar

‘Soms vraag ik mij af hoe het was geweest als de focus niet had gelegen op emotie-regulatie maar op het mogen leren dragen van emotie.’

Lees artikel

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.