traumanet logo

Droedelen voor ontspanning

Als je je gestrest of overweldigd voelt, kan deze eenvoudige ontspanningstechniek, het tekenen van droedels, je helpen om spanning los te laten. 

Door je aandacht te vestigen op het maken van droedels, dat zijn tekenkrabbels vanuit je onderbewustzijn, help je jezelf te focussen op het hier en nu. Je verlegt je aandacht van je hoofd naar je handen, en kunt zo jezelf toestaan ​​te ontspannen.

Neemt perfectionisme weg

Een ander voordeel van het droedelen, in tegenstelling tot andere tekentechnieken, is dat het helpt om angst of perfectionisme in je creatieve proces weg te nemen. Een krabbel kan niet goed of slecht zijn, dus hoef je je geen zorgen te maken over het resultaat.

Creatieve expressie is ook een geweldige manier om in een ‘flow’ te komen, een mentale toestand waarin je volledig wordt ondergedompeld in de ervaring van een activiteit. In de ‘flow’ vervagen afleidende gedachten en ervaren we tijdelijk geen pijn en stress meer.

Deze droedel-oefening is heel geschikt om deze flow toestand op te wekken: het is een eenvoudige activiteit waarbij je je kunt richten op het proces. Een vorm van creatieve meditatie.

 Hoe kun je droedelen?

  • Neem een ​​klein tot normaal stuk papier en maak een vloeiende beweging op het papier met een stift, potlood of pen. Zorg dat er een aantal  lege ruimtes ontstaan.
  • Gebruik een stift, potlood of pen om de lege ruimtes in te vullen met droedels of krabbels. 
  • Denk er niet te veel over na, alles is goed! Merk je dat je toch blokkeert, teken dan lijntjes van boven naar beneden of cirkels in de lege vakjes.

Geschreven door:

Auke Smit

Auke deelt via haar sociale media accounts (@YouBlossom) tools om mensen te inspireren om creatieve zelfexpressie in te zetten in hun herstel. Haar werk is gebaseerd op haar persoonlijke ervaring met het helen van complex trauma en haar expertise als beeldend therapeut.

Volg Auke:

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.