traumanet logo

Visuele bodyscan

Het vraagt veel bewustzijn om de fysieke sensaties in je lichaam objectief waar te kunnen nemen. Deze Visuele bodyscan kan je daarbij ondersteunen, door een combinatie van mindfulness en creatieve expressie.

Wat brengt deze oefening je? 

Deze zelfzorgoefening vergroot de ‘felt sense’: een manier om te luisteren naar de signalen en de wijsheid van je lichaam. Deze subtiele, bijna onhoorbare signalen van je lichaam ga je doorvoelen tot je de betekenis voelt en weet. Door dat wat je waarneemt in je lichaam in beeld uit te drukken, kun je er van een afstand naar kijken. De nadruk op voelen en doen en brengt je meer in je lijf. 

Deel I: inchecken 

Ga liggen of zoek een comfortabele zitpositie waar je je lichaam en ademhaling kunt voelen.  

Let op gewaarwordingen of emoties die je fijn vindt of prettig voor je zijn. Let vervolgens op alle gewaarwordingen die je onprettig vindt.  

In plaats van een gewaarwording als goed of slecht te beoordelen, probeer je je oordeel zo goed mogelijk te vervangen door nieuwsgierigheid. Je blijft je bewust van je inademing en uitademing. Ontwikkel zoveel mogelijk liefdevolle nieuwsgierigheid naar je lichaam.

Besteed minstens vijf minuten aan het voelen van gewaarwordingen en emoties in het lichaam.

Deel II: Visuele bodyscan

Teken een omtrek van je lichaam op een blanco vel papier, of print deze uit.

Kleur en/of schrijf vervolgens waar in je lichaam je bepaalde gewaarwordingen of emoties voelde. Neem zoveel tijd als je wilt met dit expressieve onderdeel. En laat je intuïtie je leiden in termen van welke kleuren, vormen, afbeeldingen of woorden je toevoegt aan de omtrek van je lichaam.

Deel III: In gesprek met je lichaam

Nu gaan we in gesprek met wat ons lichaam ons te zeggen heeft. Stel je lichaam de volgende vraag: “Is er een specifiek lichaamsdeel of gebied van mijn lichaam dat iets wil zeggen?” 

Wacht rustig af wat er ontstaat. Misschien wil je onderrug, je hart, je handen of een ander deel van jezelf iets met je delen.  

Nadat je intuïtief hebt vastgesteld welk deel jou wil aanspreken, stel je dit deel de volgende vragen:

  • Wat wil je uitdrukken? 
  • Wat wil je dat ik weet? 
  • Wat heb je nodig?

    Als je wilt, schrijf je je antwoorden op deze vragen op in je journal. 

Geschreven door:

Auke Smit

Auke deelt via haar sociale media accounts (@YouBlossom) tools om mensen te inspireren om creatieve zelfexpressie in te zetten in hun herstel. Haar werk is gebaseerd op haar persoonlijke ervaring met het helen van complex trauma en haar expertise als beeldend therapeut.

Volg Auke:

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.