traumanet logo

Informatie over trauma

Artikelen over trauma

Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent letterlijk wond of verwonding. Een verwonding kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch en emotioneel.​

Een traumatische ervaring is een heel ingrijpende ervaring, maar niet elke ingrijpende ervaring is ook een traumatische ervaring. Wat en wanneer iets voor iemand traumatisch is, verschilt per persoon. 

Enkelvoudig trauma, complex trauma, intergenerationeel trauma. Er zijn veel verschillende termen die worden gebruikt als het over trauma gaat. We zetten de meest gebruikte op een rij, en leggen ze kort uit.

Traumatisch verlies verwijst naar het plotseling en onverwacht verliezen van een dierbare, waarbij vaak sprake is geweest van geweld. Bijvoorbeeld verlies na zelfdoding, een ongeval, natuurramp of moord.

Vluchten, vechten, bevriezen. In reactie op dreiging of gevaar zet je lichaam automatisch overlevingsreacties in. Het doel van die reacties is: jou helpen te overleven.

Een trigger is een prikkel die sterke emotionele en lichamelijke reacties kan oproepen. Het kan iets zijn dat je denkt, voelt, ziet, hoort, proeft of ruikt. Als je getriggerd bent, ervaar je eigenlijk een herinnering.

De gevolgen van trauma zijn voor iedereen anders. Ze kunnen psychisch, emotioneel en lichamelijk zijn. Trauma expert Janina Fisher beschrijft de gevolgen ook wel als ‘de levende erfenis van trauma’. 

Onder grote stress werken bepaalde delen van het brein minder goed, of anders dan gebruikelijk. Je kunt je dan bijvoorbeeld moeilijk concentreren, dingen niet overzien, of niet goed uit je woorden komen. 

Als gevolg van trauma kan je zenuwstelsel uit balans raken. Je stress-systeem raakt dan overactief, waardoor je je constant gespannen voelt en nog maar moeilijk kunt ontspannen. 

Trauma laat niet alleen psychisch, maar vaak ook heel lichamelijk sporen na. Ook wanneer het lichaam niet letterlijk en figuurlijk is aangedaan. Lichamelijke traumasporen kun je ervaren op de korte en lange termijn. 

Traumaverwerking is net als trauma een breed begrip. Het kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Een standaard recept voor traumaverwerking is er niet. Iedereen heeft zijn eigen proces.

Ergens naar op zoek?

Doorzoek alle content op Traumanet op specifiek onderwerp of thema.

Filter by Themas
Ingrijpende jeugdervaringen
Trauma

Ontvang updates

We voegen regelmatig nieuwe informatie toe. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deze site wordt beschermd door  reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en gebruikersverklaring zijn van kracht.

Deel:

Wil je Traumanet steunen?

Wil je ons platform helpen groeien en verbeteren?
We kunnen jouw steun goed gebruiken.

Deel jouw feedback

Traumanet is een platform in ontwikkeling.
Jouw feedback is waardevol!

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.