Hulpbronnen
Op deze pagina vind je uiteenlopende informatie, praktische tips en handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.
Home » Hulpbronnen
Is er iets heftigs gebeurd, zit je in een nare situatie, of maak je je zorgen om iemand anders?
Er zijn verschillende hulplijnen waar je terecht kunt voor vragen en advies, of om je verhaal te delen.
Is er direct gevaar? Bel dan 112.
Trauma kan erg eenzaam maken. Contact met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben meegemaakt en/of met dezelfde uitdagingen worstelen, kan veel steun en erkenning bieden.
Bekijk ons overzicht van zelfhulpgroepen en lotgenotencontact.
Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, kan een bezoek aan de huisarts, tandarts of andere zorgverlener om verschillende redenen heel stressvol zijn.
Om jou en je zorgverlener te helpen de afspraak zo prettig mogelijk te maken, stelde het Centrum Seksueel Geweld een brief op die je kunt gebruiken om aan te geven wat je nodig hebt.
De tekst kun je gebruiken als handvat en helemaal aanpassen aan jouw situatie en behoeften. Door jouw zorgverlener de brief te laten lezen, help je hem of haar jou beter te begrijpen én te ondersteunen. Win-win!
Zelfexpressie door je creatief te uiten kan je ondersteunen wanneer je je gestrest, angstig of somber voelt. Beeldend therapeut en ervaringsdeskundige Auke Smit biedt creatieve oefeningen om verbinding te maken met je lichaam en je emoties. Met video’s.
Een verzwaringsdeken, prikkelballetje of sterk ruikend geurtje: er zijn allerlei handige hulpmiddelen die je kunnen helpen om in het ‘hier-en-nu’ te blijven of terug te komen, en om je rustiger te voelen.
We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Heling gaat voor mij over...
Als gevolg van trauma kan het stress-systeem ontregeld raken. Hierdoor voel je je bijvoorbeeld constant gespannen, of juist afwezig en uit contact.
Op momenten dat je je ontregeld voelt, is het fijn om een aantal handvatten tot je beschikking te hebben. Wat voor wie werkt is heel persoonlijk, maar we helpen je graag op weg met een aantal voorbeelden die mensen uit eigen ervaring hebben ingebracht.
We maken en verzamelen verschillende zorgkaarten als hulpmiddel in de lastige zoektocht naar hulp. Op de zorgkaarten staan aanbieders van gespecialiseerde hulp bij trauma, en organisaties die ondersteuning bieden.
Heling gaat voor mij over...
Trauma maakt wie ik ben en daar ben ik trots op!"
Een gevolg van trauma kan zijn dat je soms het contact met het hier-en-nu kwijtraakt, en het voelt alsof je weer toen-en-daar bent. Je kunt overweldigd raken door gevoelens en gedachten, of juist niets meer voelen en denken.
Grondingsoefeningen kunnen je helpen om in het heden te blijven, of weer terug te komen als je bent gedissocieerd.
Slachtofferwijzer
Slachtofferwijzer.nl is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp en is er specifiek voor mensen die slachtoffer zijn geworden van een ingrijpende gebeurtenis, en hun naasten.
Via een handige keuzehulp vind je er informatie, hulp en ervaringsverhalen over de volgende situaties: (seksueel) geweld, ongeval, vermissing, diefstal en discriminatie.
Schrijven kan een bron van steun en heling zijn. Mensen die een dagboek bijhouden, ervaren vaak hoe helpend het is om gebeurtenissen, gedachten en emoties onder woorden te brengen. Jezelf te uiten.
Wanneer je schrijft, worden er verbindingen gemaakt met het cognitieve en emotionele brein. Je kunt er rustiger van worden, reflecteren en ervaringen ordenen.
Op zoek naar een interessant boek over trauma of een gerelateerd onderwerp? In onze digitale bibliotheek vind je een uitgebreide collectie.
Hoe kun je iemand in jouw omgeving die te maken heeft met trauma ondersteunen? Binnen je eigen grenzen en mogelijkheden?
We bieden verschillende tips en suggesties. Er bestaat geen one-size-fits-all. Ieder mens heeft zijn eigen behoeften, zowel jouw naaste als jijzelf.
Eerste Hulp bij ingrijpende ervaringen
Heb je kortgeleden iets ingrijpends meegemaakt? Ontzettend naar!
Het is heel normaal om daar een periode last van te hebben. Op de website van Slachtofferhulp Nederland vind je hier meer informatie over en kun je verder lezen over veel voorkomende emotionele en lichamelijke stressklachten.
Ook vind je er tips om met deze klachten om te gaan, en een aantal video’s waarin anderen vertellen wat hen heeft geholpen.
Traumanet steunen?
Wil je ons platform helpen groeien en verbeteren?
We kunnen jouw steun goed gebruiken.
Deel jouw feedback
Traumanet is een platform in ontwikkeling.
Jouw feedback is waardevol!