Zoek op Traumanet
Home » Zoek

Traumatisch verlies
Traumatisch verlies verwijst naar het plotseling en onverwacht verliezen van een dierbare, waarbij vaak sprake is geweest van geweld.

Tips voor naasten bij dissociatie
Iemand in een dissociatieve toestand meemaken, kan verwarrend en soms ook beangstigend zijn. We geven tips wat je bij dissociatie kunt doen.

Oorzaken van dissociatie
Dissociatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder trauma, slaapgebrek, overprikkeling en drugs- en/of alcoholgebruik.

Trauma-Focused ACT
TF-ACT biedt strategieën om het verleden te helen, in het heden te leven en een toekomst op te bouwen met behulp van compassie.

Schrijftherapie
Je beschrijft de traumatische ervaring(en), leert vanuit nieuwe perspectieven kijken en je kunt je uiteindelijke verhaal delen.

Triggers en trauma
Een trigger is een prikkel die sterke emotionele en lichamelijke reacties kan oproepen. Ook kun je vaak niet meer helder denken.

Transference-Focused Psychotherapy (TFP)
TFP is een intensieve psychotherapie voor mensen met heftige en wisselende gevoelens.

Rebalancing
Rebalancing richt zich op het herstellen van de balans tussen lichaam, geest en emoties via aanraking, zelfonderzoek en meditatie.

MatriXmethode
De MatriXmethode is een vraagtechniek om met mentale blokkades en belemmeringen te werken.

Integral Eye Movement Therapy (IEMT)
Bij IEMT worden oefeningen met de oogbewegingen gedaan om nare ervaringen te verwerken, waarbij de focus ligt op het gevoel.

Identity oriented Psycho Trauma therapie (IoPT)
Bij IoPT staat het integreren van afgesplitste (trauma)delen en je heel gaan voelen centraal. Je werkt met opstellingen met het verlangen.

Dierondersteunde interventies
Hierbij is het werken met een dier onderdeel van de therapie, of wordt een dier ingezet in het leven van iemand.

Brainspotting
Brainspotting richt zich op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades. De methode maakt gebruik van het vermogen jezelf te scannen.

Complexe PTSS behandeling
De behandeling van complexe PTSS is vaak een langdurig en intensief proces. Verschillende vormen van traumatherapie kunnen waardevol zijn.

Misverstanden over PTSS
Er bestaan verschillende misverstanden over PTSS. Zo wordt wel gedacht dat trauma hetzelfde is als PTSS, of dat PTSS alleen veteranen treft.

DSM-criteria voor PTSS
PTSS werd in 1980 voor het eerst als psychische aandoening opgenomen in de DSM. De DSM-criteria zijn in de loop der jaren iets aangepast.

Trauma en het lichaam
Trauma laat niet alleen psychisch, maar vaak ook heel lichamelijk sporen na. Ook wanneer het lichaam niet letterlijk en figuurlijk is aangedaan.

Traumaverwerking
Traumaverwerking is net als trauma een breed begrip. Het kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Wie ontwikkelt PTSS?
Ongeveer 80% van de Nederlanders maakt gedurende het leven minimaal één ingrijpende ervaring mee. Zo’n 9% hiervan ontwikkelt PTSS.

Wat is traumatherapie?
Infotheek Wat is traumatherapie? Wanneer je veel last hebt van traumagerelateerde klachten kan traumatherapie nodig zijn. Traumatherapie is niet één behandelvorm. Er zijn veel verschillende

Informatie over dissociatie
Vind hier uitgebreide informatie over dissociatie, verschillende vormen, oorzaken en manieren om er mee om te gaan.

Informatie over PTSS
Wat is PTSS, wat zijn symptomen, wie ontwikkelt het, welke behandelingen zijn er?

Informatie over trauma
Wat is trauma, welke soorten zijn er, wat zijn de gevolgen, wat zijn overlevingsreacties, wat zijn triggers?

Dissociatieve stoornissen
Dissociatieve stoornissen vormen een groep van psychische aandoeningen die wordt gekenmerkt door verschillende vormen van dissociatie.

Voice Dialogue
Volgens VD kunnen er na trauma hardnekkige ‘ikken’ in de persoonlijkheid ontstaan. De methode verkent en integreert deze.

PTSS behandeling
Een PTSS behandeling richt zich op PTSS symptomen, zoals herbelevingen en vermijding. Er kunnen verschillende behandelvormen worden ingezet.

Wat is complexe PTSS?
Complexe PTSS ontstaat als gevolg van herhaalde en langdurige traumatische ervaringen, vaak al opgedaan in de kindertijd.

PTSS symptomen
PTSS wordt gekenmerkt door symptomen binnen vier verschillende categorieën, die zijn ontstaan na een traumatische gebeurtenis.

Wat is PTSS?
Een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS, kan ontstaan na het meemaken en/of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis.

Omgaan met dissociatie
Leren omgaan met dissociatie kan een zoektocht zijn. Een zoektocht die voor iedereen anders is, maar waarin je niet alleen bent.

Vormen van dissociatie
Dissociatie kent verschillende vormen: depersonalisatie, derealisatie, somatoforme dissociatie en dissociatieve amnesie.

Wat is dissociatie?
Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en/of herinneringen tijdelijk zijn onderbroken of losgekoppeld van het bewustzijn.

Gevolgen van trauma
De gevolgen van trauma zijn voor iedereen anders. Ze kunnen psychisch, emotioneel en lichamelijk zijn. Relatief kort maar ook lang aanhouden.

Trauma en het brein
Onder grote stress werken bepaalde delen van het brein minder goed, of anders dan gebruikelijk. Trauma kan grote invloed hebben op het brein.

Trauma en het zenuwstelsel
Als gevolg van trauma kan je zenuwstelsel uit balans raken. Je stress-systeem raakt dan overactief, waardoor je steeds veel spanning ervaart.

Overlevingsreacties
Infotheek Vluchten, vechten, bevriezen. In reactie op dreiging of gevaar zet je systeem automatisch overlevingsreacties in. Het doel van die reacties is: jou helpen te

Soorten trauma
Infotheek Trauma betekent letterlijk wond of verwonding. Net als dat er soorten lichamelijke verwondingen zijn, zoals een schaafwond en een brandwond, zijn er ook verschillende

Wat is een traumatische ervaring?
Een traumatische ervaring is een heel ingrijpende ervaring, maar niet elke ingrijpende ervaring is ook een traumatische ervaring.

Wat is trauma?
Het woord trauma betekent letterlijk wond of verwonding. Een verwonding kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch en emotioneel.

Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE)
TRE is een lichaamsgerichte methode die helpt om spierspanning, veroorzaakt door (chronische) stress of trauma, te ontladen.

Trauma-Focused Mentalization-Based Treatment (TF-MBT)
Deze (groeps)therapie ondersteunt bij het vergroten van je vertrouwen in relaties door jezelf, emoties en anderen beter te begrijpen.

Schematherapie
Schematherapie richt zich op het veranderen van patronen (schema’s) in je denken, gevoelens en gedrag.

NeuroAffective Relational Model (NARM)
NARM richt zich op complex ofwel ontwikkelingstrauma. Het is een lichaamsgerichte aanpak voor het zenuwstelsel en veilige hechting.

Haptotherapie
Haptotherapie is een therapievorm die je helpt om meer contact te maken met wat je voelt.

Vaktherapie
Vaktherapie omvat beeldende therapie, dans- en bewegingstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische (kinder)therapie en spel.

Trauma Sensitieve Yoga
Trauma Sensitieve Yoga kan ondersteunen bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, verminderen van spanning en omgaan met traumareacties.

Trauma Sensitieve Mindfulness
Trauma Sensitieve Mindfulness richt zich op mildheid en doseren. Je leert herkennen wanneer er traumareacties omhoog komen en zelfregulatie.

Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TG-CGT)
Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie helpt kinderen en jongeren van 8 – 18 jaar bij psychische klachten na nare ingrijpende ervaringen.

Somatic Experiencing (SE)
Somatic Experiencing betekent letterlijk ‘ervaren in het lichaam’ en is gericht op het alsnog afronden van reacties op traumatische ervaringen.

Sensorimotor Psychotherapie (SP)
Sensorimotor Psychotherapie (SP) is een lichaamsgerichte behandelmethode voor trauma en gehechtheidsproblemen.

Internal Family Systems (IFS)
IFS beschouwt elk mens als een systeem van beschermende en gewonde delen, geleid door een kern (Zelf).

Dialectische Gedragstherapie (DGT)
Dialectische Gedragstherapie (DGT) is ontwikkeld voor mensen die vaak overspoeld raken door sterke en intense emoties.

Imaginaire rescripting (ImRs)
ImRs richt zich op het bewerken van traumatische herinneringen.

Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP)
Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP), is een intensieve behandeling om meerdere traumatische ervaringen te verwerken.

Exposure therapie
Exposure betekent ‘blootstelling’. Je wordt geconfronteerd met datgene waar je angstig voor bent, met als doel angst te verminderen.

Narratieve Exposure Therapie (NET)
Bij NET staat de levensgeschiedenis centraal. Het doel is een samenhangend verhaal te creëren in het geheugen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Met EMDR verwerk je alsnog traumatische ervaringen door het werkgeheugen te belasten terwijl je de nare herinneringen voor je ziet.

Informatie over traumatherapie
In de Traumanet infotheek vind je betrouwbare informatie over verschillende traumatherapie en behandelvormen.