traumanet logo

Zoek op Traumanet

traumatisch verlies

Traumatisch verlies

Traumatisch verlies verwijst naar het plotseling en onverwacht verliezen van een dierbare, waarbij vaak sprake is geweest van geweld.

Tips voor naasten bij dissociatie

Tips voor naasten bij dissociatie

Iemand in een dissociatieve toestand meemaken, kan verwarrend en soms ook beangstigend zijn. We geven tips wat je bij dissociatie kunt doen.

Oorzaken van dissociatie

Oorzaken van dissociatie

Dissociatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder trauma, slaapgebrek, overprikkeling en drugs- en/of alcoholgebruik.

Trauma-Focused ACT

Trauma-Focused ACT

TF-ACT biedt strategieën om het verleden te helen, in het heden te leven en een toekomst op te bouwen met behulp van compassie.

Schrijftherapie

Schrijftherapie

Je beschrijft de traumatische ervaring(en), leert vanuit nieuwe perspectieven kijken en je kunt je uiteindelijke verhaal delen.

Triggers en trauma

Triggers en trauma

Een trigger is een prikkel die sterke emotionele en lichamelijke reacties kan oproepen. Ook kun je vaak niet meer helder denken.

Rebalancing

Rebalancing

Rebalancing richt zich op het herstellen van de balans tussen lichaam, geest en emoties via aanraking, zelfonderzoek en meditatie.

MatriXmethode

MatriXmethode

De MatriXmethode is een vraagtechniek om met mentale blokkades en belemmeringen te werken.

Brainspotting

Brainspotting

Brainspotting richt zich op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades. De methode maakt gebruik van het vermogen jezelf te scannen.

Complexe PTSS behandeling

Complexe PTSS behandeling

De behandeling van complexe PTSS is vaak een langdurig en intensief proces. Verschillende vormen van traumatherapie kunnen waardevol zijn.

Misverstanden over PTSS

Misverstanden over PTSS

Er bestaan verschillende misverstanden over PTSS. Zo wordt wel gedacht dat trauma hetzelfde is als PTSS, of dat PTSS alleen veteranen treft.

DSM-criteria voor PTSS

DSM-criteria voor PTSS

PTSS werd in 1980 voor het eerst als psychische aandoening opgenomen in de DSM. De DSM-criteria zijn in de loop der jaren iets aangepast.

Trauma en het lichaam

Trauma en het lichaam

Trauma laat niet alleen psychisch, maar vaak ook heel lichamelijk sporen na. Ook wanneer het lichaam niet letterlijk en figuurlijk is aangedaan.

Traumaverwerking

Traumaverwerking

Traumaverwerking is net als trauma een breed begrip. Het kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Wie ontwikkelt PTSS?

Wie ontwikkelt PTSS?

Ongeveer 80% van de Nederlanders maakt gedurende het leven minimaal één ingrijpende ervaring mee. Zo’n 9% hiervan ontwikkelt PTSS.

Wat is traumatherapie

Wat is traumatherapie?

Infotheek Wat is traumatherapie? Wanneer je veel last hebt van traumagerelateerde klachten kan traumatherapie nodig zijn. Traumatherapie is niet één behandelvorm. Er zijn veel verschillende

Informatie over dissociatie - traumanet

Informatie over dissociatie

Vind hier uitgebreide informatie over dissociatie, verschillende vormen, oorzaken en manieren om er mee om te gaan.

Informatie over trauma - traumanet

Informatie over trauma

Wat is trauma, welke soorten zijn er, wat zijn de gevolgen, wat zijn overlevingsreacties, wat zijn triggers?

Dissociatieve stoornissen

Dissociatieve stoornissen

Dissociatieve stoornissen vormen een groep van psychische aandoeningen die wordt gekenmerkt door verschillende vormen van dissociatie.

Voice Dialogue

Voice Dialogue

Volgens VD kunnen er na trauma hardnekkige ‘ikken’ in de persoonlijkheid ontstaan. De methode verkent en integreert deze.

PTSS behandeling

PTSS behandeling

Een PTSS behandeling richt zich op PTSS symptomen, zoals herbelevingen en vermijding. Er kunnen verschillende behandelvormen worden ingezet. 

Wat is complexe PTSS

Wat is complexe PTSS?

Complexe PTSS ontstaat als gevolg van herhaalde en langdurige traumatische ervaringen, vaak al opgedaan in de kindertijd.

PTSS symptomen

PTSS symptomen

PTSS wordt gekenmerkt door symptomen binnen vier verschillende categorieën, die zijn ontstaan na een traumatische gebeurtenis.

Wat is PTSS

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS, kan ontstaan na het meemaken en/of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis.

Omgaan met dissociatie

Omgaan met dissociatie

Leren omgaan met dissociatie kan een zoektocht zijn. Een zoektocht die voor iedereen anders is, maar waarin je niet alleen bent.

Vormen van dissociatie

Vormen van dissociatie

Dissociatie kent verschillende vormen: depersonalisatie, derealisatie, somatoforme dissociatie en dissociatieve amnesie.

wat is dissociatie

Wat is dissociatie?

Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en/of herinneringen tijdelijk zijn onderbroken of losgekoppeld van het bewustzijn. 

Gevolgen van trauma

Gevolgen van trauma

De gevolgen van trauma zijn voor iedereen anders. Ze kunnen psychisch, emotioneel en lichamelijk zijn. Relatief kort maar ook lang aanhouden.

Trauma en het brein

Trauma en het brein

Onder grote stress werken bepaalde delen van het brein minder goed, of anders dan gebruikelijk. Trauma kan grote invloed hebben op het brein.

Trauma en het zenuwstelsel

Trauma en het zenuwstelsel

Als gevolg van trauma kan je zenuwstelsel uit balans raken. Je stress-systeem raakt dan overactief, waardoor je steeds veel spanning ervaart.

Overlevingsreacties

Overlevingsreacties

Infotheek Vluchten, vechten, bevriezen. In reactie op dreiging of gevaar zet je systeem automatisch overlevingsreacties in. Het doel van die reacties is: jou helpen te

Soorten trauma

Soorten trauma

Infotheek Trauma betekent letterlijk wond of verwonding. Net als dat er soorten lichamelijke verwondingen zijn, zoals een schaafwond en een brandwond, zijn er ook verschillende

Wat is trauma?

Wat is trauma?

Het woord trauma betekent letterlijk wond of verwonding. Een verwonding kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch en emotioneel.

Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie richt zich op het veranderen van patronen (schema’s) in je denken, gevoelens en gedrag.

Haptotherapie

Haptotherapie

Haptotherapie is een therapievorm die je helpt om meer contact te maken met wat je voelt.

Vaktherapie

Vaktherapie

Vaktherapie omvat beeldende therapie, dans- en bewegingstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische (kinder)therapie en spel.

Trauma Sensitieve Yoga

Trauma Sensitieve Yoga

Trauma Sensitieve Yoga kan ondersteunen bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, verminderen van spanning en omgaan met traumareacties.

Trauma Sensitieve Mindfulness

Trauma Sensitieve Mindfulness

Trauma Sensitieve Mindfulness richt zich op mildheid en doseren. Je leert herkennen wanneer er traumareacties omhoog komen en zelfregulatie.

Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE)

Somatic Experiencing betekent letterlijk ‘ervaren in het lichaam’ en is gericht op het alsnog afronden van reacties op traumatische ervaringen.

Exposure therapie

Exposure therapie

Exposure betekent ‘blootstelling’. Je wordt geconfronteerd met datgene waar je angstig voor bent, met als doel angst te verminderen.

Laat een opmerking achter

Heb je een opbouwende opmerking over deze pagina?
Laat je e-mailadres achter zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.
Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website willen beoordelen?
Heb je een opmerking of suggestie?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback.
Terug
Inzenden
Bedankt voor je feedback!